ABD’de Üretici Fiyat Endeksi Mayıs Ayında %0,8 Oranında Artış Gösterdi

14 Haziran 2022

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından 14 Haziran Salı günü açıklanan verilere göre, artan enerji maliyetlerine koşut olarak üretici fiyat endeksi Mayıs ayında ciddi oranda artış gösterdi ve enflasyonun kalıcı olabileceği yönündeki endişeleri arttırdı.

Nisan ayında %0,4 artış gösteren ÜFE, Mayıs ayında da yükselişini sürdürerek %0,8 olarak kayda geçti. Böylece Mayıs ayı itibarıyla on iki aylık fiyat artışı %10,8’i buldu.

Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan resmi verilere göre ise, tüketici fiyatları da Mayıs ayında artmaya devam etmiş ve yine kalıcı enflasyon endişelerini tetiklemişti. Michigan Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları geçen hafta açıklanan bir araştırmada ise, Haziran ayının başı itibarıyla tüketicilerin beş yıllık enflasyon beklentileri son on dört yılın rekorunu kırarak %3,3’e yükselmişti.

Amerikan Merkez Bankasının %2 olan enflasyon hedefinin çoktan aşılmış olup piyasa moralinin bozulması nedeniyle, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl durgunluğa ya da resesyona girme riskinin arttığı değerlendiriliyor.

Bu şartlar altında 16 Haziran Çarşamba günü toplanacak olan Amerikan Merkez Bankası para kurulunun bu yıl üçüncü kez artırıma giderek faizleri 75 baz puan daha yükseltmesi bekleniyor.

Fiyatların daha dalgalı seyrettiği gıda, enerji ve ticaret hizmetleri sektörleri hariç tutulduğunda ÜFE’nin Mayıs ayında %0,5 oranında arttığı bildirildi. ABD’de çekirdek enflasyon Nisan ayında da %0,4 oranında gerçekleşmişti. Mayıs ayına kadar olan son iki aylık dönemde ise çekirdek ÜFE %6,8 oranında artış gösterdi.

 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü