ABD’deki En Kirli Şehirler

16 Ağustos 2021

Dünya nüfusunun %91'i şu anda hava kalitesi seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sınırlarını aştığı havada yaşıyor ve nefes alıyor. Bunun anlamı, önemli sayıda insanın koroner ve solunum hastalıkları, daha yüksek kanser şansı ve ön ölüm dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunları riski altında olmasıdır. Çoğunluğu güneyde yer alan düşük gelirli ülkeler hava kirliliğinin etkilerinden en çok etkilense de, ABD de sağlık sorunlarından payını alıyor.

Nisan 2021'de Amerikan Akciğer Birliği, 2017-2019 verilerini analiz eden Amerika'nın en kirli şehirleri hakkındaki yıllık Hava Durumu raporunu yayınladı ve şu anda ABD'de 10 kişiden 4'ünün - yaklaşık 135 milyon kişi sağlıksız ve kirli havası olan yerlerde yaşamaktadır.

Enerji santrallerinde ve motorlu taşıtlarda fosil yakıtların yakılması, yüksek ozon ve duman ve orman yangınları gibi iklim değişikliğinin neden olduğu hava olaylarının neden olduğu hava kirliliği, artan ısı dalgaları ve uzayan polen mevsimleriyle birlikte küresel ısınma değişiklikleriyle daha da kötüleşti.

Rapor ayrıca, beyaz olmayan insanların, hava kirliliği olan bir ülkede veya şehirde yaşama olasılığının Kafkasyalılara göre %60 daha fazla olduğunu ve Amerika tarafından belirlenen üç hava kalitesi eşiğinin hepsinde başarısız olan bir yerde yaşama olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü