AB’de Hafif Ticari Araçların Elektrifikasyonu Yavaş İlerliyor

17 Mayıs 2021

Avrupa Birliğinde faaliyet gösteren çevreci sivil toplum örgütü Taşımacılık ve Çevre Grubu (T&E) tarafından 17 Mayıs tarihinde yapılan açıklamada, hafif ticari araçlar için belirlenen karbon emisyon hedeflerinin yetersiz kaldığı konusunda birlik üyesi ülkelere uyarıda bulunuldu.

T&E’nin yaptığı açıklamada, hafif ticari araç satışları açısından 2017 yılı ile 2020 yılı karşılaştırıldığında, karbon emisyon miktarları açısından hiçbir iyileşme gerçekleşmediği, ayrıca Birlik mevzuatlarınca belirlenen emisyon hedeflerinin düşük kalmasından dolayı, bir çok ticari araç üreticisi firmanın tek bir elektrikli araç bile üretmeden kotalarını doldurabildiklerine dikkat çekildi.

2020 yılının başında yürürlüğe giren yeni standartların hafif ticari araçları çevresel anlamda daha temiz kılması amacıyla planlandığını fakat mevzuattaki hedeflerin yetersizliği nedeniyle üretici firmaların neredeyse hiçbir aksiyon almadan mevzuata uygunluk elde edebildikleri uyarısında bulunuldu.

Karbon emisyon hedeflerinin ve kotaların yüksek tutulduğu ve devlet sübvansiyonlarının uygulandığı binek otomobil segmentinde ise, elektrikli ve hibrit araç satışlarının AB genelinde geçtiğimiz yıl neredeyse üç katlık bir artışla bir milyon adete ulaştığı bildirildi.

Binek otomobillerde elektrikli ve hibrit araç satışlarının toplam satışların %10’una ulaşmasına rağmen, hafif ticari araçlarda bu oranın halen %2’lerde kalmasının mevcut sorunun somut bir yansıması olduğu kaydedildi.

Bu duruma önlem olarak Birlik üyesi ülkelere çağrıda bulunan T&E yöneticileri, ilk etapta 2030 yılında %31 emisyon azaltımı olarak açıklanan hedefin 2027 yılına çekilmesi ve 2030 yılı için ise en az %60 karbon azaltımının hedeflenmesini önererek, 2035 yılı itibarıyla ise hafif ticari araçlarda klasik motorlu üretimin tamamen son bulması gerektiğine vurgu yaptılar.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü