ABD’nin Avrupa Birliği’ndeki Daimi Temsilcisi, Ülkesinin Avrupa Birliği Çıkışlı Metallere Uygulamakta Olduğu Gümrük Tarifesi Muafiyetini Gerekirse Uzatabileceğini Dile Getirdi

26 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Avrupa Birliği (AB) daimi temsilcisi durumundaki büyükelçisi Çarşamba günü (25/10/2023) yaptığı açıklamada, iki tarafın aşırı kapasite ile düşük karbonlu üretime yönelik önlemler üzerinde anlaşmaya varmak üzere daha fazla süreye gereksinimi olması durumunda, ABD'nin AB çıkışlı çelik ile alüminyum ürünlerine yönelik olarak uygulamakta olduğu gümrük tarifelerinin askıya alınması işlemini uzatabileceğini dile getirdi.

ABD, AB çeliğine %25, AB alüminyumuna %10 oranında uygulamakta olduğu ithalat vergilerini geçen yılın Ocak ayından başlayarak iki yıl boyunca askıya almış, bir önceki ABD Başkanı Donald Trump tarafından uygulanan gümrük tarifelerini ise bir tarife oranı teklif düzeniyle (TRQ) değiştirmişti.

TRQ, geçmiş alım satım düzeylerini yansıtacak biçimde, 3,3 milyon metrik tona kadar AB çeliğinin, 384.000 tona kadar AB alüminyumunun ABD'ye gümrük vergisinden muaf olarak girmesine izin verirken; bu oranların üzerindeki rakamlar için gümrük tarifeleri uygulanıyor.

Büyükelçi Mark Gitenstein bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, "Hiçbir zaman TRQ'ların süresinin dolmasına izin vermeyi ve AB çeliğine yönelik %25 oranındaki gümrük vergisini yeniden uygulamaya koymayı gündeme getirmedik.” yorumunda bulundu.

Gitenstein ayrıca, "Eğer konuyu görüşmek için daha fazla zamana gereksinimimiz olacaksa TRQ'larımızın süresini uzatmayı planladığımızı AB'ye başından beri açıkça belirttik." diye de ekledi.

ABD ile AB, Çin gibi ekonomilerdeki fazla metal üretim kapasitesini ele almanın ve yeşil çelik üretimini daha fazla desteklemeye yönelik önlemler üzerinde anlaşmanın yollarını aramışlardı.

Ayrıca iki taraf da geçen hafta gerçekleştirilen ortak doruk toplantısında kritik madenler konusunda anlaşmaya varılmasını istiyordu, ancak her iki konuda da anlaşmaya varamadılar.

Büyükelçi Gitenstein, ABD ile AB'nin son iki yılda çelik ile alüminyum görüşmelerinde önemli ilerleme kaydettiklerini ve önümüzdeki aylarda bir çözüme ulaşmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Atlantik ötesi ortaklar, aynı zamanda AB'de çıkarılan ya da işlenen kobalt, grafit, lityum, manganez ya da nikel gibi metalleri üretimlerinde girdi olarak kullanan elektrikli taşıt araçlarının ABD vergi indirimlerinden yararlanabileceği bir anlaşmanın arayışı içerisindeydiler.

Mark Gitenstein, ABD'nin de sözkonusu görüşmeleri sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü