ABD’nin Kömür İhracatı Artarken Kömür Üretimi Geriliyor

09 Mayıs 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Enerji Verileri İdaresi, 2024 yılı Şubat ayına ilişkin kömür ihracat verilerinin beklenenden güçlü gelmesi ile birlikte 2024 yılı Nisan ayında ülkede kömür üretiminin gerilemesine karşılık Baltimore Limanı'na erişimin yeniden sağlanmasında (26 Mart 2024’te Baltimore Limanı’nı açık denize bağlayan suyolu üzerindeki Francis Scott Key Köprüsü’nün ayaklarından birine o sırada köprünün altından geçiş yapmakta olan bir kargo gemisinin çarpması sonucunda köprü çökmüş ve Baltimore Limanı’nın dış bağlantısını felce uğratmıştı. Ç.N.) kaydedilen ilerlemenin etkisiyle kömür ihracat öngörüsünü yukarı yönlü revize etti.

ABD’nin metalürjik kömür ihracatının yaklaşık %20'sinin gerçekleştirildiği önemli bir ihracat merkezi durumundaki Baltimore Limanı ile ilgili endişeler olmasına karşılık, ağırlıklı olarak Appalachia bölgesinde üretilen metalürjik kömürün ihracatının Nisan ile Mayıs aylarında 8 milyon kısa tona (Kısa ton-Short ton, Amerikan tonu olarak da adlandırılan bir ağırlık ölçüsü birimi olup 1 kısa ton 907,18 kg’a eşittir. Ç.N.) ulaşması bekleniyordu.

Nisan ile Mayıs ayları için ABD’nin genel kömür ihracat öngörüsü %9 oranında artışla 13 milyon kısa tona yükselirken söz konusu durum ABD Enerji Verileri İdaresi’nin de yıllık kömür ihracat öngörüsünü, içinde bulunduğumuz yıl için 99 milyon kısa ton olarak %4 oranında yükseltmesine neden oldu.

Diğer yandan ABD’li kömür madencilerinin yüksek kömür stoklarıyla yaz sezonuna girmeleri nedeniyle ABD’nin yerli kömür üretimi 2024 yılında Mart ayından Nisan ayına kadar %19 oranında düşüş kaydetti.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü