ABD’nin Petrol Üretimi Rekor Kırıp Asya’nın Üretim Çıktısı Zayıflarken Petrol Fiyatları Geriledi

28 Şubat 2019

Ham petrol piyasaları üretici karteli OPEC’in petrol arzını kısmasıyla göreceli olarak iyi desteklenmiş bir durumda olmasına rağmen Çin ile Japonya’nın üretim rakamlarının düşmesi ve ABD’nin ham petrol üretim rakamının rekor kırması sonucunda ham petrol fiyatları Perşembe günü geriledi.
Uluslararası Brent tipi vadeli ham petrol piyasasında varil fiyatı 35 sent (-%0,5) düşerek 66,04 ABD Doları’na indi
ABD Batı Texas ham petrol piyasasında ise varil fiyatı 16 sent geriledi (-%0,3) ve piyasa 56,78 ABD Doları’ndan kapandı.
Fiyatlarda yaşanan gerileme, ham petrol üretimini geçen yıl günde 2 milyon varilin üzerinde artırmış olan ABD’nin günlük üretimini beklenmedik bir biçimde 12,1 milyon varile düşürmesine neden oldu.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı durumundaki ÇHC’nin üretim çıktı rakamları son üç aydır küçülmeye devam ederken yayınlanan resmi verilere göre ülkenin ihracat mallarına olan siparişler on yıl önce gerçekleşen küresel krizden bu yana en sert biçimde düştü.
Asya’nın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya’da ise Çin’deki gerilemenin tüm bölgeyi etkilemesi sonucu Ocak ayında üretim çıktısı son bir yılın en büyük düşüşünü gösterdi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü