AB'nin En Son Teknolojiye Sahip Bilgisayar Çipleri Üretmesi Gerektiği İfade Edildi

16 Mayıs 2023

AB Endüstri Şefi Thierry Breton, Antwerp'te yarı iletken şirketlerinin temsilcilerinin katıldığı bir konferansta geçen ay kabul edilen Avrupa Çip Yasası'nı tanıtarak, Avrupa'nın son teknolojiye sahip bilgisayar çiplerini üretmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, "Çip Yasası'nın kabul edilmesiyle birlikte iç ve dış pazarlara, Avrupa'nın ticarete açık olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderiyoruz" dedi.

Çip Yasası, ABD ve Çin'in yanı sıra Tayvan, Güney Kore ve Japonya'daki yarı iletken üretimini teşvik etmeye yönelik benzer planlara bir yanıt niteliğindedir.

Uzmanlar, AB’nin planının ABD veya Çin'in sunduğundan daha az desteği içerdiğini söylese de, Breton, Avrupa'nın çip üretimindeki payını ikiye katlayarak %10'dan küresel toplamın %20'sine çıkarmayı hedeflediklerini yineledi.

Breton, planın yeni nesil sanayi politikaları için model olduğunu söyledi. Ayrıca, Avrupa'nın, yalnızca otomobil endüstrisi için nispeten daha eski çipler üretme konusundaki mevcut güçlü yönlerine odaklanması gerektiği fikrini de reddetti.

Çip Yasası’nın Intel, Infineon, STMicroelectronics ve Global Foundries tarafından planlanan yeni projelere öncülük ettiği vurgulandı. Dünyanın en gelişmiş çiplerini üreten TSMC, Almanya'da yatırım yapmayı düşünüyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü