AB’nin Gündemi: Ortak Tarım Politikası ve Organik Ürünler

20 Ağustos 2020

AB’nin bu baharda başlatılan yeni gıda politikasıyla birlikte, politika yapıcılar artık dikkatlerini bloğun çiftçilik endüstrisinin temelini oluşturan ve bütçesindeki en büyük kalem olan Ortak Tarım Politikası’nın (OTP) uzun süredir ertelenen reformuna çevireceklerdir.
 
AB’nin ana çiftçilik sübvansiyonları programı hakkındaki tartışmalar, Komisyon’un Çiftlikten Çatala Stratejisi (F2F) nedeniyle geçtiğimiz birkaç ay içinde göz ardı edilmiştir. 27 AB lideri nihayet 21 Temmuz'da AB'nin gelecek yedi yıllık bütçe üzerinde anlaşmaya varmıştır. Bu kapsamda, toplam OTP harcaması miktarı 2014-2020 programından yaklaşık 46 milyar Avro daha az, ancak 2018 yılı Komisyon teklifinden 20 milyar Avro daha yüksek olan 336,4 milyar Avro olarak belirlenmiştir.
 
Bu karar, hem Avrupa Parlamentosu hem de Konsey'in müzakereleri başlatmasını ve programın yasal çerçevesini oluşturan üç yasa üzerinde nihai bir anlaşmaya varmasını sağlayacaktır. Ekim ayının ikinci yarısında nihai bir genel kurul oylaması beklenmektedir.
 
Ayrıca, 1 Ocak 2021'den itibaren, hızla büyüyen organik sektörünün değişen doğasını yansıtmak amacıyla mevcut organik yönetmeliklerin elden geçirilmesi beklenmektedir. Yeni organik düzenleme, dolandırıcılığı önlerken ve tüketici güvenini korurken çiftçiler için adil rekabeti sağlamak üzere tasarlanmıştır.
 
Kaynak: Euractiv web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü