AB’nin Mahsul Bazlı Biyoyakıtları Reddetmesi, Nakliye Karbonsuzlaştırmasını Engelleyecek

20 Mayıs 2021

Sektör, yenilenebilir enerji direktifinin revizyonu öncesinde AB’nin bloğun enerji karışımındaki mahsul bazlı biyoyakıt payını sınırlama kararının ulaştırma sektörünü karbonsuzlaştırma çabalarını engelleme riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

Çevreciler, tersine, bakir mahsullerden elde edilen yakıtların sürdürülebilir olamayacağını savunarak, AB yönetiminin biyoyakıt kullanımını engellemede yeterince ileri gitmediğini söylüyor.

14 Temmuz'da daha geniş bir iklim mevzuatı paketinin bir parçası olarak sunulması planlanan yenilenebilir enerji direktifi önerisi, gıda ürünlerinden yapılan birinci nesil biyoyakıtların kullanımına ilişkin bir sınırlama getiriyor.

Direktifin 2015 güncellemesi, ulaştırma sektöründe ne kadar mahsul bazlı biyoyakıt kullanılabileceğine %7'lik bir sınır koydu ve AB üye devletlerinin yenilenebilir enerji hedeflerine dahil edildi.

Dolaylı arazi kullanım değişikliği (ILUC), aksi takdirde tarımsal kullanım için ayrılacak olan biyoyakıt üretimi için arazinin belirlenmesi anlamına gelir. Çevreciler, bunun ormanlar ve sulak alanlar gibi alanların tarıma dönüştürülmesine, büyük miktarlarda karbon salınmasına ve endüstride yapılan emisyon tasarruflarının iptal edilmesine yol açabileceğini söylüyor.

Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü