AB’nin Yasak Uygulaması Sonucunda Rusya'nın Deniz Yoluyla Taşınan Kömür Dışsatımı Fiilen Durdu

26 Ağustos 2022

Rusya'nın kömür dışsatımı, 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği'nin blok olarak yerkürenin herhangi bir yerine yakıt gönderimi yapan kuruluşlara uyguladığı yasakla fiilen durdu.

Konuya yakın olan ancak konu özel olduğu için adının verilmemesini isteyen kişilere göre Rusya'nın en büyük termal kömür madenciliği firması olan Suek, Ağustos ayı (2022) ortasından bu yana yakıt gönderimi gerçekleştiremedi. Sözkonusu kişiler, sigorta ile reasürans piyasalarına AB, İngiltere ile İsviçre firmalarının egemen olduğunu, bu durumun ise armatörlerin teminat bulmasını zorlaştırdığını dile getirdiler.

AB'nin Rus kömürü ile Rusya’nın diğer mallarının birliğe dışalımına yönelik yasağı, dört aylık bir düşüş döneminin ardından 10 Ağustos'ta (2022) başladı. Avrupa Komisyonu, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, yaptırımların AB’deki banka, sigorta operatörlerinin Rusya çıkışlı bu tür ürünlerin tüm gönderimlerine finansman ile sigorta gibi hizmetler sağlamasını da yasakladığını duyurdu.

Rus kömür madencileri, yasağın yürürlüğe girmesinden çok önce stoklarını Asya'ya yönlendirmeye başlarken, armatörler genel olarak risklerini artık bu tür dışsatımları karşılayamayan daha büyük sağlayıcılarla yeniden sigortalamaktalar. Konuya yakın kişiler, firmaların başka seçeneklere baktığını, ancak bu seçeneklerin maliyetli olacağını ve uygulamasının zaman alacağını belirtiyorlar ki yine söylediklerine göre bu yeni seçenekler fiyatları daha da yükseltecek.

Rusya, küresel kömür gönderimlerinin yaklaşık %17'sini kontrol ediyor olması nedeniyle yerkürenin en büyük üç kömür dışsatımcısı ülkesinden biri durumunda. Kömür endüstrisi, Rus ekonomisinin yalnızca %1'ini oluşturmakta.

Rusya, topraklarından çıkardığı kömürü Hindistan da içerisinde olmak üzere Asya'ya yönlendirirken, Avustralya gibi kömür dışsatımcısı ülkelerden gelen kömür Avrupa'daki eski Rusya çıkışlı kömür hacimlerinin yerini aldı. Sözkonusu gelişme, geçen yıl boyunca zaten 10 kat yükselmiş olan kömür fiyat artışlarını daha da körükledi.

AB’nin açıklaması ayrıca bazı gübre türlerini de içeriyordu. Ancak Birlik, bazı Rusya ürünü gübrelerin kotaya bağlı olarak belirli oranlarda dışalımına izin verdiği için konuya yakın kişiler gübre sektörünün çok etkilenmediğini vurgularken ancak yine de Ağustos ayından (2022) önce bile bu tür kargolar için gemi ya da sigortacı bulmanın daha zor olduğunu söylüyorlar.

Suek firmasının basın sözcülüğü birimi ile en büyük Rus gübre üreticileri konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındılar.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü