ACEA Başkanı Manley: “Otomotiv Sektöründe Şirket Evlilikleri Devam Edecek”

23 Ocak 2020

Avrupa Otomobil Sanayicileri Birliği (ACEA) Başkanı Mike Manley dün (22 Ocak 2020) yaptığı açıklamada, mevcut küresel ekonomik şartlar ve değişen çevre mevzuatlarının doğurduğu zorunluluklar sonucunda sektördeki şirket evliliklerinin gelecekte de aratarak devam etmesini ve üretimin, iş gücü maliyeti daha düşük olan ülkelere doğru kaymasını beklediklerini söyledi.

Manley Brüksel’de gazetecilere verdiği röportajda karbon salınım mevzuatlarına uyum sağlayabilmek için otomobillerin güç aktarım mekanizmalarında yeni teknolojilere geçmek ve büyük yatırımlar yapmak gerektiğini belirterek, bu zorunluğun tam da otomobil piyasasının ekonomik olarak zor günler geçirmekte olduğu bir evreye denk geldiğine dikkat çekti. Üstüne üstlük bu yıl Avrupa’da binek otomobil satışlarının %2 düşmesinin beklendiğini de söyleyen Başkan Manley, üretim maliyetlerinin düşürülmesinin otomobil sanayicileri açısından en öncelikli konulardan birisi haline geldiğini belirtti.

Elektrikli ya da hibrit araçların güç aktarım sistemlerinin klasik yanmalı motorlardaki sistemlere kıyasla çok daha maliyetli olduğuna vurgu yapan Manley, maliyetleri dengelemek açısından üreticilerin ister istemez iş gücü maliyetlerinin daha düşük olduğu ülkelerden yana tercih kullanmak zorunda kalacaklarını söyledi. Maliyetleri konsolide etmenin de bir diğer yöntem olduğunu belirten Manley, bu amaçla yapılan şirket evliliklerinin önümüzdeki dönemde de devam etmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü