Açıklanan Ön Verilere Göre Alman Ekonomisi 2021 Yılında %2.7 Büyüdü

18 Ocak 2022

Almanya Federal İstatistik Bürosu tarafından 14 Ocak Cuma günü yayınlanan ön verilere göre GSYİH 2021 yılında %2,7 oranında büyüdü. Koronavirüsün ilk kez yayılmaya başladığı 2020 yılında Almanya’nın GSYİH’si %4,6 küçülmüştü.

Cuma günü paylaşılan ön verilere bakıldığında, Alman ekonomisinin 2021 yılı itibarıyla henüz pandemi öncesi seviyeleri yakalayamamış olduğu gözlemlendi. Otomotiv sektörünün tedarik zinciri problemlerinin ağır yükü altında kalması ve salgının zaman zaman tekrar kritik aşamalara geçmesiyle kapanmaların gündeme gelmesi gibi etkenler, ekonominin arzu edilen ölçüde toparlanmasına engel teşkil etti.

Alman ekonomisindeki toplam üretim miktarı kriz öncesindeki seviyelerin hala %2 kadar altında seyir ediyor.

Açıklanan verilere göre, ikinci ve üçüncü çeyrekte büyüyen Alman ekonomisi, yılın son çeyreğinde artan vakalar nedeniyle kapanmaların tekrar devreye girmesiyle birlikte, aynı performansı devam ettiremedi ve küçüldü.

İstatistik Ofisi’nden yapılan resmi açıklamada, kesin olmayan ön verilere göre, GSYİH yılın dördüncü çeyreğinde %0,5 ila %1 arasındaki bir oranda küçüldü.

Ekonomik büyümenin gerçekleşmesinde, özellikle yüksek ihracat rakamlarının ve salgının olumsuz etkilerini dengelemek amacıyla devreye sokulan büyük ölçekli kamu harcamalarının baş etkenler olarak ön plana çıktığı görüldü.

Öte yandan, 2020 yılında salgınla birlikte oluşan 130 milyar avroluk kamı borcunun ardından, 2021 yılında da net borçlanma stoku yeni bir rekor kırarak 215 milyar avroya ulaştı.

Tüm eyaletler dahil edildiğinde, kamu sektörünün bütçe açığı 153,9 milyar avro oldu ve Almanya’nın toplam ekonomik çıktısının %4,3’üne ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı’nın aylık olağan raporunda ise, imalat sektöründeki önemli ürün gruplarında tedarik darboğazlarının bir müddet daha devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel