Afrika Dışındaki En Büyük Kobalt Kaynağı Artık Endonezya

09 Şubat 2023

Endonezya, elektrikli taşıt aracı edinim zincirinde büyük oyuncu olma hedefini güçlendirerek yerkürenin ikinci büyük kobalt üreticisi durumuna geldi.

ABD ülke yönetimi verilerine göre Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’daki pil gereci üretimi, geçen yıl Rusya ile Avustralya da içerisinde olmak üzere diğer ülkeleri geçerek 2. sırayı aldı. Analizciler sözkonusu genişlemenin, içinde bulunduğumuz on yılda da sürerek, yerküre kobalt sunumunun üçte ikisinden fazlasını sağlayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne olan bağımlılığı azaltacağını, dolayısıyla olası kıtlıkları ortadan kaldıracağını dile getiriyor.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ülkesinin varsıl maden kaynaklarına dayanarak pil endüstrileri ile elektrikli taşıt aracı endüstrileri oluşturma çabalarına öncülük etti. Endonezya, günümüzde yerküredeki nikelin yaklaşık yarısını üretirken Benchmark Mineral Intelligence'a göre (Benchmark Mineral Intelligence, fiyat raporlama ajansı ve lityum iyon pil üretiminden elektrikli taşıt aracı üretimine kadar olan edinim zincirine yönelik uzman bilgi sağlayıcı olarak çalışan Londra merkezli danışmanlık firmasıdır. Ç.N.), küresel kobalt üretimindeki payı 2021 yılında yaklaşık %1 iken 2030 yılına kadar neredeyse %20'ye çıkacak.

Benchmark Mineral Intelligence analizcileri Harry Fisher ile Greg Miller bir e-iletilerinde, Endonezya'nın genişlemesinin "küresel edinim zincirini bir biçimde yeniden düzenlediğini" belirttiler. Her iki analizciye göre, bütçe ile maliyetlerin aşılması konusundaki ilk endişelere karşın bir dizi proje “bugüne kadar planlandı ve başarılı bir biçimde de hızlanmakta.”

Kobalt sektöründeki genişleme, büyük ölçüde Çinli firmaların kobalt ile nikel içeren kimyasal bir kokteyl sunan rafinerilere yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımların sonucunda gerçekleşti. Yatırımcılar arasında yerkürenin en büyük nikel üreticisi firması Tsingshan Holding Group, kobaltın arıtılması konusunda yerkürenin en büyüğü durumundaki Zhejiang Huayou Cobalt firması ile yerkürenin en büyük pil üreticisi firması CATL yer alıyor.

Benchmark Mineral Intelligence, içinde bulunduğumuz yılda Endonezya’nın kobalt üretiminin yine ikiye katlanacağını vurguluyor.

OYUN DEĞİŞTİRİCİ

Kobalt konusunda Endonezya'dan kaynaklanan genişleme, havacılık gereçlerinden mıknatıslara, pillere kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan kobaltın kısıtlı durumdaki edinim korkularını yumuşatmaya da yardımcı oldu. Küresel ölçüt olan kobalt fiyatları geçen yılın Mayıs ayından bu yana yarıdan fazla gerilerken içinde bulunduğumuz yılda ise günümüze kadar %13 oranında düştü.

Daha uygun duruma gelmiş olan kobalt fiyatları, pil üreticileri ile otomobil üreticilerinin maliyetlerinin düşmesini sağlarken, bazı üreticilerse gerek Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne yönelik etik kaygılar duymalarının sonucunda gerek son yıllardaki fiyat dalgalanmaları sonrası üretmekte oldukları pillerin bileşenlerinden kobaltı çıkarmaya çalışıyor. Endonezya’nın kobalt sunumundaki artış, her iki endişenin de giderilmesine yardımcı olabilir.

Rystad Energy firması analizcisi Susan Zou, e-ileti yoluyla yaptığı yorumda küresel kobalt piyasasında bu yıl fazlalık olacağını ve sunum genişledikçe fiyatların kısa dönemde "tabanda" kalmaya devam edeceğini söyledi.

Zou, Endonezya'da "Her 3-4 ayda bir belirginleşen bir proje ile ilgili yeni bir duyuru oluyor." derken "Bu durumun oyun değiştirici” olduğu yorumunda bulundu.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü