Afrika, Kıtanın İlk Kobalt Rafinerisine Sahip Olmaya Bir Adım Daha Yaklaştı

16 Şubat 2024

Afrika kıtası, 2025 yılı sonuna kadar ilk kobalt sülfat rafinerisine sahip olabilir, sözkonusu rafineri lityum-iyon pillerinin önemli bir bileşeni durumundaki kobalt madenini işleyebilen Çin dışında az sayıdaki rafineriden biri olacak.

Afrika kıtasının ilk kobalt işleme rafinerisi projesi, küresel ölçekteki batarya üretim-edinim zincirinin önemli bir bölümünün, günümüzde küresel kobalt işleme kapasitesinin yaklaşık %75'ini elinde bulunduran Çin'den uzaklaşmasına da yardımcı olacak. Rafinerinin kurulacağı ülke olan Zambiya büyük bir kobalt üreticisi ülke olmasa da kuzey komşusu Demokratik Kongo Cumhuriyeti, topraklarındaki madenlerden tüm yerküredeki kobalt sunumunun yaklaşık üçte ikisini çıkarıyor.

Diğer yandan, iki yıl önce ton başına 80.000 ABD Doları’nın üzerinde yüksek fiyatlardan alım satımı yapılan kobalt metalinin fiyatı bugünlerde, Londra Metaller Borsası'nda oluşan sunum fazlası nedeniyle, ton başına yaklaşık 28.000 ABD Doları’na kadar gerilemiş durumda olup fiyattaki bu gerileme kobalt metaline yatırım yapmayı daha da zorlaştırmış durumda.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü