Afrika, Rus Gazına Bir Alternatif Sunabilir mi?

08 Haziran 2022

Afrika'daki geniş gaz rezervleri yıllardır görmezden gelindi. Yerküre Rus enerjisine alternatif seçenekler için çabalarken, bu durum günümüzde değişebilir.

Afrika bugün, yerküre gaz isteminin yalnızca %15'ini karşılıyor ki bu %15’lik oranın çoğu da yalnızca bir ülkeden, Cezayir'den geliyor. Yine de kıtada bol miktarda gaz var, özellikle Sahra'nın güneyinde. Ne var ki, zayıf altyapı, bölgesel çatışmalar ile diğer sorunlar enerji firmalarını uzak tuttuğundan kıtanın enerji sektöründeki kalkınması eksik kalmış durumda.

Johannesburg merkezli DLO Enerji Kaynakları Grubu’nun tepe yöneticisi Linda Mabhena Olagunju, “En büyük zorluklardan biri sunumun sürdürülebilirliği, çünkü rezervlerin çoğu kıtanın çatışmaların sürdüğü çeşitli bölgelerinde.” açıklamasını yaptı.

Olagunju, "Sözkonusu duruma Nijer Deltası'nda, daha yakın zamanda ise Total firmasının devam eden terör nedeniyle personelinin çoğunu geri çekmek zorunda kaldığı Mozambik’in kuzeyinde tanık olmaktayız." diye ekledi.

Avrupa’daki kriz,  bir yandan yeni gaz kaynakları ararken diğer yandan riskten kaçınma durumunda olan enerji yatırımcılarını güdüleyebilir.

Örneğin Nijerya’nın, Avrupa gibi gaza bağımlı bölgelere potansiyel bir gaz sağlayıcısı olmasına yetecek öngörüsel olarak 200 trilyon fit küp (Fit küp – cubic feet, ABD ile Birleşik Krallık'ta kullanılan bir ölçü birimi olup bir fit küp, yaklaşık olarak 0,02831685 metreküpe ya da 28,3169 litreye eşittir. Ç.N.) gaz rezervi var.

Nijerya’nın petrol üreticileri gazı bugüne kadar sorunsal bir yan ürün olarak ele almaktalardı. Bununla birlikte Rusya-Ukrayna çatışması Nijeryalı yetkililere, 25 milyar ABD Doları tutarında bir proje olup 13 ülke ile Akdeniz'i içine alır biçimde Avrupa kıtasına boru hattı inşa edilmesini içeren ve uzun süredir sürüncemede kalmış olan bir planın üzerindeki tozu kaldırmaları konusunda güdüleyici oldu.

Plan yıllardır havada duran bir pasta olarak görülüyordu, ancak bugün var olan koşullar altında önemsenmekte. O kadar ki OPEC proje ile ilgili olarak fizibilite çalışması yürütülebilmesi için yaklaşık 15 milyon ABD Doları katkıda bulundu.

Mabhena-Olagunju, "Nijerya'da gerçekleştirilmekte olan sondaj çalışmalarında artış görmekteyiz. Ayrıca Total firması, çalışanlarını Mozambik'e geri getirmekte.” bilgisini iletti.

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü