Afrika, Yerküre Enerji Piyasasının Önemli Bir Büyüme Bölgesine Dönüşüyor

14 Şubat 2023

Küresel Enerji Derneği, Bölgeselden Küresele adlı konferanslar serisinin ikincisini Etiyopya’da düzenledi. Etkinlik 8 Şubat'ta (2023) Etiyopya'nın başkenti, aynı zamanda Afrika Birliği örgütünün merkezi olan Addis Ababa'da gerçekleşti. Konferansın konuları, Afrika'nın küresel enerji sektöründeki rolüne, bölgenin enerji dengesindeki son değişikliklere, yerel tüketiciler için temiz enerji kaynaklarının varlığına odaklandı.

“Yerküre Enerji Gündeminde Afrika” konulu oturumun konuşmacıları, Küresel Enerji Derneği Mütevelli Heyeti üyesi Abel Didier Tella (Fildişi Kıyısı), Afrika Güç Üreten Kuruluşlar Birliği ile Kenya Yenilenebilir Enerji Derneği Genel Müdürü Andrew Amadi (Kenya), Etiyopya için 10 Yeşil Cigavat Girişimi kurucusu, aynı zamanda tepe yöneticisi Mikael Alemu (Etiyopya), Etiyopya Nükleer Bilim Topluluğu Başkanı Emeshaw Damtew Zebene (Etiyopya) olurken oturumun moderatörlüğünü ise Küresel Enerji Birliği Başkanı Sergey Brilev yaptı.

Sergey Brilev oturum sırasında, “Afrika'nın küresel enerji sektöründeki rolü gerçekten çok yönlü duruma geliyor. Cezayir ile Libya Avrupa pazarının başlıca gaz sağlayıcısı ülkeler oldular, Güney Afrika Cumhuriyeti yerküredeki ilk on büyük kömür dışsatımcısı ülke arasında, Nijerya, topraklarında küresel petrol rezervlerinin önemli bir bölümünü barındırmakta, Angola LNG pazarında önemli yer tutmakta. Bu arada, varolan elektrik enerjisi açıklarını azaltmak amacıyla önemli çabalar gösteren Sahraaltı Afrikası ülkeleri yerküre hidroelektrik enerjisi endüstrisinin küresel haritasında önemli büyüme bölgeleri durumundalar. Dolayısıyla, Afrika'nın enerji potansiyelini ortaya çıkarmak yalnızca bölgesel değil aynı zamanda küresel öneme sahip bir görevdir.” vurgusunu yaptı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü