Agroekoloji: Gıda Egemenliğine Ulaşmak İçin Bir Engel ve Gereklilik

31 Mart 2022

Ukrayna'daki savaş, en azından geçici olarak ve kısmen, Avrupa'nın tarıma yönelik ekolojik emellerini bir kenara bırakmış gibi görünse de, ancak bu durum gıda egemenliğine ulaşmada zorluklara yol açabilir.

Komisyon, Çiftlikten Çatala Stratejisini 2020'de önerdi ve Avrupa Parlamentosu 2021'de bu stratejiyi oyladı. Yeşil Anlaşma'nın tarım bölümü, pestisit kullanımını yarıya indirmeyi, gübre kullanımını %20 azaltmayı, antimikrobiyal satışını azaltmayı, çiftlik hayvanları için %50 ve ekili arazinin dörtte birini organik tarıma ayırmayı hedefliyor.

Bu amaçlar, ister toprak, ister vahşi biyoçeşitlilik veya pestisitlerin etkileri olsun, tarımsal faaliyetlerin çevresel etkileri hakkında birçok uyarıyı yansıtıyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, küresel sera gazı emisyonlarının üçte biri gıda sistemlerinden kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, Ukrayna'daki savaş kartları yeniden karıştırdı ve Avrupa ülkelerinin Rus-Ukrayna hammaddelerine ve enerjiye bağımlılığı önceliklerini değiştirdi. Şimdi, gıda güvenliğini garanti eden politikaların uygulanma zamanı gelmiştir. Herkes bunun gerekli olduğu konusunda hemfikir olsa da, tartışmalar bunu başarmanın araçları üzerinde olmaktadır.

Kaynak: euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü