Alibaba, Hong Kong Halka Arzı Öncesinde Mevcut Hisse Senedi Sayısını Artırmak İçin Hisse Senedi Bölünmesine Gitmek İstiyor

21 Haziran 2019

Alibaba gelecekteki fon sağlama faaliyetlerini kolaylaştırmak için hisse senedi bölünmesine gitmeyi planlıyor. Henüz teklif aşamasında olan öneriye göre Çin e-ticaret devi bir adi hisseyi sekize bölecek. Öneri kabul edilirse Şirket’in 4 milyar adet olan adi hisse senedi sayısı 32 milyar adede çıkacak.

15 Temmuzda Hong Kong’da yapılacak yıllık genel kurul toplantısında oylanacak öneri hissedarlar tarafından kabul edilirse hisse senedi bölünmesi en geç 15 Temmuz 2020 tarihine kadar yürürlüğe girmiş olacak.

Alibaba’nın Hong Kong’da 20 milyar dolar değerinde bir halka arz planladığı bildirilmekte. Şirket de pazartesi günü (17 Haziran) “Yönetim Kurulu, Şirket’in gelecekteki sermaye piyasası faaliyetlerinde esnekliğini artırmak için hisse senedi bölünmesine gitmeyi teklif etmektedir” açıklamasında bulundu. Açıklamada ayrıca “Diğer nedenlerin yanı sıra bire sekiz hisse senedi bölünmesine gidilmesi daha düşük fiyattan ihraç edilecek hisse senedi sayısını çoğaltacak ve Yönetim Kurulu inanmaktadır ki bu durum yeni hisse ihracı da dâhil olmak üzere sermaye artırma faaliyetlerinde esnekliği artıracaktır” denilmekte.

Şirketlerin hisse senedi bölünmesine gitmelerinin, yeni yatırımcıları çekmek amacıyla hisse sayısını artırmak veya şirketin hisse senetlerinin fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünmesi üzerine her bir hissenin fiyatını düşürmek gibi birkaç nedeni var.
Alibaba, 2014 yılında ABD’de halka açıldığında hisselerini 68 dolar olarak belirlemişti. Hisselerin cuma günü (14 Haziran) kapanış değeri ise 158.1 $ olarak gerçekleşti.

Hisse senedi bölünmesi diğer büyük teknoloji firmaları tarafından da gerçekleştirilmekte. Örneğin, Apple 1980 yılında halka açıldığından bu yana dört kez hisse senedi bölünmesine gitti.

Kaynak: cnbc web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü