Alışveriş Etkinliği Ne Zaman Başlayacak?

28 Nisan 2020

Salgın nedeniyle perakendeciler şu anda finansman, lojistik sorunlarıyla uğraşıyor ve ilgi düzeyini korumakta zorlanıyor. Evde kalma emirleri süresiz olarak devam ederken, birçok şirket her zamanki gibi işe ne zaman geri dönebileceklerini merak etmektedir.

Narvar ve Forrester'ın Mart 2020 verilerine göre, ABD perakendecilerinin %58'i alışveriş faaliyetlerinin en az üç ay içinde normale döneceğine inanırken, %40'ı bir ile üç ay arasında normalleşme beklediğini söyledi. Sadece %2'si 30 günden kısa bir sürede geri dönmeyi beklediklerini belirtti.

Fiziki mağazaların yeniden açılmasına ilişkin belirsizlik eyalet bazında devam edeceğinden, alışverişin ne zaman canlanacağını tahmin etmek zor. Geçtiğimiz hafta, Alaska, Colorado, Georgia, Mississippi, Montana ve Güney Carolina'daki perakende mağazaları bazı kısıtlamalarla birlikte yeniden açıldı. Ancak eyaletlerin çoğu hala önlemlerin kaldırılmasını bekliyor ve bu zaman alacaktır.

Özellikle yerel işletmeler pandeminin etkilerini hissediyorlar. Mart 2020'deki BrightLocal verilerine göre, yerel pazarlamacıların üçte birinden fazlası pandemi nedeniyle müşteri kaybettiklerini söyledi. Birçoğu, daha fazla tüketicinin fiziksel mağazalardan alışveriş yapmaktan kaçındığı için bu etkilerin devam etmesini beklediğini belirtti.

Ancak, karantinalar sona erdiğinde perakendeciler için parlak bir dönem olabilir. Business Insider Intelligence'ın 31 Mart verilerine göre, ABD'li yetişkinlerin yaklaşık %16,7'si, koronavirüs salgını çözüldükten sonra fiziksel mağazalarda daha sık alışveriş yapacaklarını söyledi. Yaklaşık üçte ikisi (%62.5) pandemiden önce olduğu kadar sık ​​alışveriş yapacaklarını söyledi. Bununla birlikte, alışverişin yapılış şekli salgın öncesi davranışlardan farklı olabilir. Perakendeciler muhtemelen bu yeni normalde ilerlemeye devam ederken bazı güvenlik ve sosyal mesafe önlemleri alacaklardır.

Kaynak: emarketer  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü