Alman Alüminyum Endüstrisinde Üretimde Düşüş Devam Ediyor

09 Kasım 2023

Aluminium Deutschland'ın (Almanya Alüminyum Birliği) raporuna göre, Almanya'nın alüminyum üretiminde yılın üçüncü çeyreğinde kayda değer bir düşüş yaşandı.

Ülkedeki alüminyum ergitme tesislerinde birincil alüminyum üretim hacmi neredeyse %50 oranında gerilerken yarı mamul alüminyum ürünlerinin üretimi yüksek tek haneli yüzde aralığında düşüş gördü.

Almanya’nın özellikle ham alüminyum üretimi, yılın üçüncü çeyreğinde %8 oranında düşüşle yaklaşık 774.000 tona geriledi. Yılın ilk üç çeyreğinde toplam üretim, önceki yıla göre %11 oranında düşüşle 2,3 milyon metrik tonun biraz üzerinde gerçekleşti. Birincil alüminyum üretimi ise Ocak ayından (2023) Eylül ayına (2023) kadar %48 oranında önemli bir düşüş yaşarken ülkedeki ergitme tesisleri yaklaşık 147.000 ton üretim gerçekleştirdi. Sözkonusu üretim rakamı, 2021 yılının Ocak-Eylül dönemindeki üretim rakamı olan 391.000 tona göre önemli bir düşüş.

Alüminyumun yarı mamul ürün durumuna getirilmesi sürecinde de yılın üçüncü çeyreğinde %8 oranında kayda değer bir düşüş yaşanarak üretim 607.000 ton olarak gerçekleşti. Kalıptan geçirilmiş alüminyum ürünü üreticilerinin üretimindeki düşüş %17 oranı ile daha da belirgin olurken, haddelenmiş alüminyum ürünlerinin üretimi ise %6 oranı ile göreceli olarak daha zayıf bir düşüş gösterdi. Almanya'da yılın ilk üç çeyreğinde toplamda 1,8 milyon ton yarı mamul alüminyum üretildi ki bu rakam %10 oranında bir düşüşe karşılık geliyor.

Almanya Alüminyum Birliği Başkanı Rob von Gils, "Birlik içerisinde düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz anketin sonuçları bana günümüzde endüstrimizin dörtte üçünün, bir endüstri bölgesi ülkesi olan Almanya'nın rekabet gücünü düşük ya da çok düşük olarak değerlendirdiğini düşündürüyor. Büyük çoğunluk için enerji fiyatları en önemli konu olmaya devam etti. Pek çok kişi kış aylarında enerji piyasalarındaki gerilimin daha da artmasını bekliyor. Şu anda tünelin sonunda ışık göremiyoruz." yorumunda bulunurken “Yüksek enerji fiyatlarına ek olarak ekonomik dalgalanmalar da bugünlerde sektörü sert bir biçimde vuruyor. Temel bir endüstri olarak alüminyum endüstrisi ekonominin birçok sektörünü besliyor. Özellikle yapı sektöründe siparişler sözcüğün tam anlamıyla çöktü. Otomotiv sektöründe belirli bir talep var ancak zayıf durumda.” diye de ekledi.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü