Alman Bankaları İran'dan Gelen Para Transferlerini İşleme Almıyor

03 Ekim 2018
Berlin’in İran ile yapılan nükleer anlaşmayı canlı tutma yönündeki yoğun çabalarına rağmen, ABD’nin yaptırımlarını delme konusunda büyük kaygı yaşayan Alman bankaları, söz konusu ülkeden yapılan ödemeleri işleme almayı reddetmeye başladı. Bu durumun birçok küçük ve orta ölçekli Alman ihracatçıyı iflasa sürüklemesinden korkuluyor.
İran menşeli Bank Melli’nin Hamburg Şube Müdürü Helmut Gottlieb tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, İran’dan Alman bankalarına gelen havalelerin %80 ila %85 arasında kalan bölümünün işleme alınmasının reddedildiği ifadesi yer aldı. Helmut Gottlieb'e göre, bahse konu ödemelerin işleme koyulmasının reddi, hem Alman Merkez Bankası’nın (Bundesbank) hem de Tek Avrupa Ödemeler Alanı (SEPA, ing. Single Euro Payments Area) sisteminin mevcut kurallarını ihlal ediyor.
SEPA sisteminin uygulanmasına ilişkin yönetmelik ile ulusal ödeme sistemleri arasındaki farklılıkların kademeli olarak kaldırılması ve bunların yerine tek tip bir ödeme sisteminin getirilmesi hedeflenmiştir. SEPA ile havalelerde, borç kayıtlarında ve kartlı ödemelerde Avrupa iç pazarı dâhilinde yurt içi - yurt dışı ayrımının ortadan kalkması mümkün kılınmıştır. Böylece ulusal ve sınır ötesi toplu ödemeler aynı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Hâlihazırda Bundesbank, Almanya'daki ödeme sisteminin korunması ve Avrupalı tüm bankaların SEPA banka transferlerini yürütmek için üstlendikleri sözleşme yükümlülüklerinin garanti altına alınması görevini üstlenmiş durumda.
ABD Berlin Büyükelçisi Richard Grenell ise, Alman bankaların İran’dan gelen havaleleri işleme almayı reddetmelerini memnuniyetle karşılayarak, Alman şirketlerin ABD tarafından İran'a karşı getirilen yaptırımlara giderek artan oranda bağlı kaldıklarını ifade etti. Tahran ise, dış ticaretinin yaptırımlar neticesinde olumsuz etkilenmesi durumunda nükleer anlaşmaya bağlı kalmayacağını duyurdu.

Kaynak: Handelsblatt web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı