Alman Hükümeti Elektrikli Otomobil Teşviklerinin Süresini Uzatmayı Planlıyor

19 Nisan 2019

Alman Ekonomi Bakanlığınca elektrikli araç satışlarını teşvik etmek amacıyla 2016 yılında yürürlüğe sokulan sübvansiyonların, 2020 yılının sonuna kadar uzatılacağı öğrenildi.
Ekolojik hassasiyetler, yeni emisyon düzenlemeleri ve bazı Alman otomotiv firmalarının dizel emisyon ölçümlerinde usulsüzlük yaptığına ilişkin suçlamalar nedeniyle, son yıllarda Alman hükümeti elektrikli araçların yaygınlaşması konusunda önemli adımlar atmaya başlamıştı.
Sübvansiyonların 2020 yılının sonuna kadar uzatılması için Ekonomi Bakanlığı tarafından bir taslak hazırlandığı ve taslakla ilgili görüş ve onayları alınmak üzere, konuyla ilgili diğer bakanlıklara gönderildiği bilgisi verildi.
2016 yılı Haziran ayında Bakanlıkça yürürlüğe sokulan sübvansiyon yönetmeliğinde, satışı yapılan her bir elektrikli otomobil için alıcı lehine dört bin avro teşvik uygulanacağı ve uygulamanın 2019 yılı Haziran ayı sonuna kadar geçerli olacağı belirtilmişti. Hazırlanan yeni taslak, eski hükümlerin birçoğunu olduğu gibi koruyarak, mevcut sürenin 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını öngörüyor.
Söz konusu sübvansiyonun finansmanı hem hükümet hem de imalatçı firma tarafından üstleniliyor. Edinilen bilgilere göre bugüne kadar fonda 1,2 milyar avro biriktiği, buna karşın biriken meblağdan ancak 500 milyon avro kadarının kullanıldığı öğrenildi.
Resmi verilere göre, teşvik uygulamasının elektrikli otomobil satışlarını artırdığı, ancak, elektrikli otomobil satışlarının toplam satışlar içerisindeki payının halen sadece %1 düzeyinde kaldığı görüldü.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü