Almanya, Baltık Denizi’nde Planlanmakta Olan Yenilenebilir Enerji Adasına Bağlanmayı Garantiledi

29 Ağustos 2022

Danimarka Enerji Bakanlığı, Pazartesi günü (29/08/2022) yaptığı açıklamada, Baltık Denizi'nin Danimarka karasularında planlanmakta olup Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yardımcı olacak bir açık deniz rüzgâr enerjisi merkezi ile Almanya'nın güç bağlantısı sağladığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, Bornholm adasında planlanmakta olan enerji merkezinin 2030 yılına kadar Baltık Denizi'nde en az 3 gigawatt'lık toplam üretim kapasitesine sahip ve 4,5 milyon Alman konutuna güç sağlamaya yetecek açık deniz rüzgâr parklarını birbirine bağlayacağı belirtildi.

Merkez, 470 kilometre uzunluğunda güç kablosuyla Almanya'ya bağlanacak.

Finansman konusunda ayrıntı verilmeden yapılan açıklamada, yatırımın maliyeti ile gelecekteki kârın Almanya ile Danimarka arasında eşit olarak paylaşılacağı belirtildi.

Almanya Ekonomi ile İklim Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, "Planlanmakta olan merkez, Danimarka-Almanya işbirliğini yansıtan amiral gemisi bir projedir.” yorumunda bulundu.

Bakan ayrıca, "Bornholm Enerji Adası'ndan gelecek yeşil elektrik, ulusal elektrik üretimimizi destekleyecek, ayrıca fosil enerji dışalımına olan bağımlılığımızı azaltacak." yorumunu da ekledi.

İki ülke geçen yıl Baltık Denizi'nde birkaç rüzgâr enerjisi çiftliğini de birbirine bağlayan sınır ötesi daha küçük bir kablo iletim düzenini işletmeye başlamıştı.

Bornholm Enerji Adası, Danimarka'nın 2030 yılına kadar yerli açık deniz rüzgâr enerjisi üretimini beş kat artırmaya yönelik daha geniş çaplı bir planının parçası.

Kuzey Avrupa ülkelerinin, gelecekteki açık deniz rüzgâr çiftliklerini birbirine bağlamak amacıyla Kuzey Denizi’nin altında ortak bir elektrik şebekesi oluşturmaya yönelik ilk planları, finansman konusunda ve düzenlemeler konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Danimarka, Salı günü (30/08/2022) Baltık Denizi’ndeki adasında bir enerji doruğuna ev sahipliği yapacak.


Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü