Almanya Çip Endüstrisi için 20 Milyar Avro Sübvansiyon Ayırdı

27 Temmuz 2023

Ekonomi Bakanlığı, tedarik zinciri kırılganlığı ve çipler için Güney Kore ve Tayvan'a olan bağımlılık konusunda artan endişelere karşı, Almanya'nın önümüzdeki yıllarda yarı iletken endüstrisine yaklaşık 20 milyar avro (22,15 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

Ülke, bloğun küresel çip üretimindeki payını 2030 yılına kadar %20'ye çıkarmayı amaçlayan AB Çip Yasası kapsamında sübvansiyonlar sunarak, küresel çip üreticilerini fabrika kurmaya teşvik etmeyi planlıyor.

Intel geçen ay, Almanya'nın şimdiye kadarki en büyük yabancı yatırımı olan ve Magdeburg'da yer alan iki çip üretim tesisi kurmak için 30 milyar avrodan fazla harcama yapmayı planladıklarını açıkladı.

Bakanlık, Tayvanlı yarı iletken üreticisi TSMC'nin Almanya'da bir yarı iletken üretim tesisine yatırım yapmakla ilgilendiğini ve Bakanlığın bir yatırım kararı konusunda şirketle yakın temas halinde olduğunu açıkladı.

Dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC, 2021'den beri Almanya'nın Saksonya eyaleti ile Dresden'de bir fabrikasyon tesisi inşa etmek için görüşmeler yapıyor.

Intel, toplam paketten yaklaşık 10 milyar avro değerinde sübvansiyon alacak. Sübvansiyonun geri kalanı Infineon, Globalfoundries ve TSMC dahil olmak üzere diğer çip üreticilerine gidecek.

Bakanlık, paranın 2024'ten itibaren İklim ve Dönüşüm Fonu'ndan alınacağını belirterek, yalnızca Avrupa Komisyonu onayından sonra bireysel projelere finansman sağlayabileceğini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü