Almanya, Fransa ve İtalya Yapay Zeka Düzenlemeleri Konusunda Anlaşmaya Vardı

20 Kasım 2023

Avrupa düzeyinde müzâkereleri hızlandırması beklenen ve Reuters yetkililerince teyit edilen ortak bir belgeye göre; Fransa, Almanya ve İtalya yapay zeka konusunun nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda anlaşmaya vardı.

Ortak belgede, Yapay Zeka Yasası’nın teknolojiyi değil, yapay zekanın uygulanmasını düzenlediği ve yapay zeka kaynaklı doğal risklerin, yapay zeka sistemlerinin uygulanmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Söz konusu ortak belgeye göre yapay zeka geliştiricilerinin; makine öğrenimi modeli hakkında önemli bilgiler sağlayan ve model hakkındaki bilgileri geniş kitlelere ileterek şeffaflığı artırıcı bir işleve de sahip olan “model kartları”nı tanımlaması gerekiyor ve ayrıca; söz konusu model kartlarının; modelin işleyişi, kapasitesi ve sınırlarına yönelik bilgileri içermesi zorunluluğu getiriliyor.

Konuya ilişkin resmi makamlarca yapılan açıklamalarda; Almanya Dijital İşler Bakanlığı ile birlikte yapay zeka alanında sorumlu olan Almanya Ekonomi Bakanlığı; yasaların ve devlet kontrolünün yapay zekanın kendisini değil, uygulamasını düzenlemesi gerektiğini belirtti. Dijital İşler Bakanı Volker Wissing tarafından yapılan değerlendirmede ise; yapay zekanın kullanımına yönelik anlaşmaya varılmasından çok memnun olunduğu, küresel ölçekte yapay zeka konusunda ön planda olmak isteniyorsa, teknolojinin kendisinin değil, uygulamaların düzenlenmesi gerektiği ifadelerine yer verildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü