Almanya, Gaz Fiyatlarındaki Artışın Maliyetini Paylaştırmak İçin Konutlara Ek Ücret Belirledi

16 Ağustos 2022

Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını sınırlamasının ardından Almanya, yükselen enerji maliyetlerini tüketiciler arasında paylaştırmaya çalışırken, Alman doğalgaz tüketicileri kilovatsaat başına ekstra 2,419 Euro-cent ödemek zorunda kalacak.

Almanya’daki gaz piyasasını yöneten kuruluş olan Trading Hub Europe, Pazartesi günü (15/08/2022) yaptığı açıklamada, artışın Ekim ayından (2022) sonra başlayacağını duyurdu. Ortalama dört kişilik bir aile için sözkonusu artış, yaklaşık 500 Euro'luk (510 ABD Doları) ek maliyet anlamına gelebilecek.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Berlin’de saat 15:30’da (15/08/2022) artış ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Ülkedeki kamu hizmetleri, içinde bulunduğumuz yılın dördüncü çeyreğinin başından başlayarak Rusya’dan gelen gazdaki eksilmeyi dengeleyebilmek için maliyetleri tüketicilere aktarabilecek. Almanya, Ukrayna'daki krizin ortasında Rusya'nın manevraları sonucu daha da yükselen enerji maliyetlerini tüketicilere yüklemekten kaçınmaya çalışıyordu. Ancak, Rusya’nın gaz sunumunu her an tümüyle kesebileceği korkusu sonucu oluşan belirsizlikler Alman yetkililere başka seçenek bırakmıyor.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, tüketicilerin üzerindeki yükü en azından bir ölçüde azaltmak için ücretteki artışı satış vergisinden bağımsız tutmanın yollarını arayacaklarını açıkladı.

Avrupa'nın dikkatinin odak noktası, tarihin en büyük enerji krizlerinden birinin yaşanmakta olduğu şu günlerde gazın sunumundan gazın tüketimine kaydı. Önümüzdeki aylarda kıtadaki gaz tüketen ülkelerin gazı ne kadar tasarruf edebileceği, kıtanın kışı geçirme yeteneğini de büyük ölçüde belirleyecek. İstemi azaltmaya yönelik teşviklerin bölge gündeminin merkezinde olması bekleniyor.

BNetzA olarak da bilinen Federal Ağ Ajansı'nın verilerine göre, Almanya'nın gaz depolama tesisleri %75 oranında dolu.

Kaynak: Investing
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü