Almanya Hidrojen Yakıt Alanında Avrupa’daki İşbirliğinin Arttırılmasını İstiyor

27 Kasım 2020

Almanya ekonomi bakanı Peter Altmaier 24 Kasım 2020 Salı günü yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerin elektrikli araç bataryalarının üretimi alanında hali hazırda yoğun işbirliği yürütmekte olduklarını hatırlatarak, bundan sonra bu işbirliği yaklaşımını hidrojen teknolojisi ve benzer yeni teknoloji alanlarını da kapsayacak şekilde genişletmeleri gerektiğini söyledi.

Berlin’de gerçekleşen bir ekonomi konferansında konuşan Altmaier, hammaddelerin işlenmesinden başlayıp, bataryaların üretimini ve daha sonra geri dönüşümünü de kapsayacak şekilde Avrupa içerisinde eksiksiz bir değer zinciri yaratmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Alman hükümeti Asya ülkelerine olan tedarik bağımlılığını azaltmak amacıyla bataryaların yerli imkanlarla üretilmesini desteklemek için daha önce 3 milyar euro tutarında bir fon ayırmıştı.

Alman otomobil üreticileri batarya üretimi ve elektrikli araç teknolojileri alanında özellikle Çin ve ABD’li rakipleriyle çok zorlu bir rekabet içerisinde bulunuyorlar. AB ülkeleri, Avrupa’nın Ortak Faydası İçin Önemli Proje ( Important Project Of Common European Interest ) (IPCEI) kapsamı altında batarya üretiminin devlet desteği altına alınmasına yeşil ışık yakmışlardı.

Bu destekten hali hazırda faydalananlar arasında Varta, BMW, BASF ve Peugeot gibi otomotiv ve kimya alanlarında faaliyet gösteren Alman ve Fransız şirketleri bulunuyor.

Ekonomi bakanlığı yetkilileri, AB içerisindeki bu batarya üretimi girişimi sayesinde önümüzdeki on yıl içerisinde 20 binden fazla yeni istihdam yaratılabileceğini tahmin ediyorlar. Klasik motorlu araçlara olan talebin azalmasından kaynaklanacak istihdam kaybının da bu yolla telafi edilebileceği düşünülüyor.

Altmaier konuşmasının devamında, Avrupa Komisyonunun ICEI projesi kapsamında batarya üretimindeki ülkeler arası işbirliği çoğaldıkça, bunun Avrupadaki diğer teknoloji projesi alanlarına, özellikle de hidrojen yakıtı çalışmalarına önemli bir temel oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hidrojen yakıtı, rüzgar veya güneş enerjisi kaynaklarından elde edilen elektriğin su içerisinden geçirilerek, sudaki hidrojenin elektroliz yöntemiyle ayrıştırılması ile elde ediliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü