Almanya Hidrojen Yakıt Projelerine 8 Milyar Euro Daha Ayıracak

28 Mayıs 2021
Almanya ticaret ve ulaştırma bakanlıkları tarafından 28 Mayıs Cuma günü yapılan açıklamalarda, hidrojen enerjisi alanında yeni ve büyük ölçekli projeleri desteklemek amacıyla 8 milyar euro tutarında bir fon daha ayrılacağı bildirildi. Bu sayede Avrupanın iklim ve çevre konusundaki hedeflerin tutturulması amacıyla hidrojen yakıtının fosil yakıtların yerini alacak öncelikli bir seçenek haline gelmesinin planlandığı öğrenildi.
 
Ayrılan fonun kullanılması kapsamında kimya, taşımacılık ve çelik sanayileri alanlarında 62 adet farklı proje bulunduğu açıklandı. Bu projelerin Avrupa Hidrojen Projesi (Hyrogen-IPCEI) adındaki AB şemsiye projesinin çerçevesi içerisinde yer aldığı da bildirildi.
 
Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer konu ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, iklim dostu ve çevre hassasiyetleri ön planda olan bir ulaşım ve taşımacılık politikasını bir an önce hayata geçirmek zorunda olduklarını belirterek bu konuda istekli ve kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.
 
Geçtiğimiz ay Almanya’nın hiyerarşik olarak en yüksek mahkemesinden çıkan bir kararda, ülkedeki karbon emisyonu mevzuatlarının sıkılaştırılması ve limitlerin daha da azaltılması talep edilmiş, bunun üzerine Alman hükümeti de bu doğrultuda atılması gereken adımların hızlandırılması kararını almıştı.
 
Yeşil hidrojen olarak adlandırılan hidrojen yakıt teknolojisi, suyun elektroliz yöntemiyle hidrojen ve oksijen atomlarına ayrılıştırılması anlamına geliyor. Elektroliz için gerekli olan enerji ise, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı ile elde ediliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü