Almanya, Kritik Hammaddeler Konusunda Yüzünü Moğolistan'a Döndü

18 Ekim 2022

Şansölye Olaf Scholz'a göre Almanya, bakır ile diğer zor bulunan mineraller de içerisinde olmak üzere stratejik açıdan önemli hammaddelerin güvence altına alınmasına yardımcı olmak amacıyla Moğolistan'daki yatırımlarını genişletmek istiyor.

Scholz, Moğolistan Başbakanı Oyun-Erdene Luvsannamsrai ile Cuma günü (14/10/2022) Berlin'de yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Almanya’nın, sağlayıcıları çeşitlendirmek, ayrıca pil ile çip üretimi gibi alanlarda gereksinim duyduğu gereçlere erişimini garantilemek istemesinin sonucu olarak Rusya ile Çin arasına sıkışmış durumdaki Doğu Asya ülkesi Moğolistan’ın Almanya için güvenilir bir ortak olabileceğini belirtti.

Scholz, ortak basın toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Şu anda önemli olan, işbirliğinin ileri noktalara taşınabileceği çok somut projelerin belirlenmesidir." Almanya, "tüm yumurtalarını tek sepete koymaktan" kaçınmak amacıyla "yerküre çapında birçok iyi ortağının olmasını" istemekte yorumlarını yaptı.

Almanya gibi başlıca ekonomiler, giderek azalan kaynaklara erişme konusunda büyük rekabet içerisinde, dolayısıyla bu ekonomilerin metaller ile zor bulunan minerallere erişimleri, topraklarındaki iklimler ile dijital geçişleri için çok önemli.

Vladimir Putin ile Ukrayna arasında yaşanmakta olan sorun, son yıllarda Rusya çıkışlı fosil yakıt dışalımına büyük ölçüde bağımlı duruma gelmiş olan ve bugünlerde ekonomisini ayakta tutabilmek amacıyla gereksinim duyduğu gereçlerin sağlayıcılarını çeşitlendirmeye çalışan Almanya için de bir uyanış çağrısı oldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen ay lityum ile zor bulunan mineraller gibi emtiaların yakında petrol ile gazdan daha önemli olacağını dile getirmişti.

Von der Leyen, AB'nin elektrik motorlarından rüzgâr türbinlerine ve taşınabilir elektronik gereçlere kadar her üründe kullanılan az bulunur durumdaki toprak elementlerine olan isteminin 2030 yılına kadar beş kat artacağı öngörüsünde bulundu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü