Almanya Sanayi Federasyonu (BDI) Yılsonu GSMH Artışı Tahminini %1,5’a Geri Çekti

21 Haziran 2022

Almanya Sanayi Federasyonu (BDI) tarafından 21 Haziran Salı günü yapılan açıklamada, Rusya’dan gelen doğalgazın kesilmesi durumunda ekonomik resesyonun kaçınılmaz olacağı belirtildi. Daha önce yayınladığı 2022 yılı ekonomiye genel bakış ve beklentiler raporunu da revize eden BDI, eskisine nazaran daha kötümser bir tablo ortaya koydu.

Daha önce yılsonu itibarıyla %3,5 oranında artması öngörülen GSMH, %1,5’e revize edildi ve ekonominin kriz öncesindeki seviyeleri tekrardan yakalayacak bir sürece yıl sonundan önce girmesinin beklenmediği ifade edildi.

Alman hükümetine resmi olarak danışmanlık hizmeti veren enstitülerden birisi olan IWH ekonomik araştırmalar enstitüsü de aynı gün yayınladıkları bir raporda, yılsonu GSMH artış beklentisini %1,5’a geri çekti.

IWH’nin daha önce Mart ayında yayınladığı raporda GSMH artışı %3,1 olarak tahmin edilmişti.

Enstitünün son raporunda, bu yıl özellikle yaz aylarının ekonomi açısından zor geçmesinin beklendiği belirtilerek, tedarik zincirlerindeki tıkanmalara ve enflasyonun tüketici harcamaları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekildi.

Yakın zaman önce ekonomik beklentilerini olumsuza çeviren bir diğer enstitü de ifo olmuştu. İfo tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda, yılsonu GSMH artış beklentisi %3,1’den %2,5’a çekilmişti. 
  
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü