Almanya Yenilenebilir Enerji Patlamasına Rağmen Emisyon Hedeflerini Geciktiriyor

06 Ocak 2023

İklim düşünce kuruluşu Agora Energiewende'nin açıkladığı verilere göre, Almanya'nın karbondioksit emisyonları geçen yıl sabit kaldı ve daha yüksek petrol ve kömür kullanımı, daha düşük enerji tüketimini ve rekor yenilenebilir enerji üretimini dengelediğinden iklim hedeflerini tehlikeye attı.

Almanya'nın 2022 yılı enerji tüketimi, yükselen enerji fiyatları, ılıman hava ve hükümetin Rus gaz ithalatındaki ani düşüşün ışığında vatandaşlara enerji tasarrufu yapma çağrısı sayesinde yıllık %4,7 düşüşle 1990’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bununla birlikte, artan kömür ve petrol kullanımı, enerji tasarrufu yoluyla emisyonlardaki azalmayı sınırlı kıldı. Verilere göre, Almanya'nın elektrik kullanımında %46'lık rekor bir paya ulaşan yenilenebilir enerjiye rağmen, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin sera gazı emisyonları geçen yıl 761 milyon ton civarında gerçekleşti ve 756 milyon tonluk hedefi tutturamadı. Böylece, 2020'deki %40'lık emisyon azaltım kriterinin gerisinde kaldı.

Düşünce kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Almanya’nın 2045 yılına kadar karbon-nötr olmayı ve 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990'a kıyasla %65 oranında azaltmayı hedeflediğini, ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından enerji güvenliğini sağlamaya yönelik kısa vadeli önlemlerin bunu programın gerisinde bıraktığı ifade edildi.

2022'de enerji endüstrisinden kaynaklanan CO2 emisyonları, bir önceki yıla göre %3 artışla 255 milyon tona ulaştı, ancak sektör hedefi olan 257 milyon tonun biraz altında kaldı. Sanayi sektörünün de tasarruf önlemleri ve üretimdeki düşüş nedeniyle emisyonları geçen yıl 8 milyon ton azaltarak hedefine ulaştığı, ancak ulaşım ve inşaat sektörlerinin yıllık hedeflerini tutturamadığı kaydedildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü