Almanya’da Ağustos Ayında Sanayi Üretimi Arttı, Ancak Ekonomistler İyimser Değil

08 Ekim 2019

Alman İstatistik Ofisi tarafından bugün (8 Ekim 2019) yayınlanan verilerde Ağustos ayında sanayi üretiminin arttığı belirtildi. Ancak ekonomi analistleri imalat sanayinin aylardır daralmakta olduğuna dikkat çekerek, resesyon tehdidinin halen devam ettiğini ve açıklanan son verilerin bir trend değişikliğine işaret etmediğini söylediler.

Haziran ve Temmuz aylarında art arda düşüş kaydeden sanayi üretiminin Ağustos ayında da yaklaşık %0.1 oranında düşmesi beklenirken, açıklanan verilere göre sürpriz bir şekilde %0.3 oranında artış gösterdi. Ekonomi Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre söz konusu artış ara mallar ve sermaye malları üretimine bağlı olarak gerçekleşti. Verilere göre imalatta %0.7 artış kaydedilirken, inşaatlar ise %1.5 oranında azaldı.

Öte yandan uluslararası ticaret savaşları ve Brexit belirsizliğinin yarattığı olumsuz koşullar imalattan sonra Almanya’nın emek piyasasına da sirayet etmeye başladı. Üretim ve ihracatın azalmasıyla birlikte mevcut büyüme açığını tüketim yoluyla kapatan Almanya için bu durum da fazladan bir olumsuz sinyal olarak dikkat çekti.

Geçtiğimiz gün açıklanan bir diğer resmi veride ise iç talebin azalması nedeniyle sanayi siparişlerinin beklenenden daha fazla düştüğü görülmüştü. Bu nedenle ekonomistlerin birçoğu Ağustos ayında yaşanan üretim artışının kalıcı olmayacağına ve üçüncü çeyrek dönemin de üretim daralmasıyla sonuçlanacağına inanıyorlar.

Almanya’daki bazı ekonomistler ve işadamları ekonomik büyümenin devam ettirilebilmesi için hükümet tarafından mutlaka canlandırıcı politikaların devreye sokulmasını savunuyorlar. Bu çağrılara bugüne değin olumlu bakmayan ve bütçe dengesini ek yük ve borçlar ile sarsmak istemeyen Alman hükümetinin 2020 yılı başından itibaren bu politikada değişikliğe giderek ekonomiyi destekleyici tedbirler alması bekleniyor.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü