Almanya’da Hizmet Sektörü Krize Karşı Direnmeye Devam Ediyor

04 Eylül 2019

IHS Markit tarafından hazırlanan Ağustos ayı Almanya satın alma yöneticileri bileşik endeks verileri bugün (4 Eylül 2019) açıklandı. Raporda imalat sanayiindeki resesyonun devam etmesine karşın, hizmet sektörü ve istihdam değerlerinin olumlu olduğu fakat iş dünyasındaki güven endeksinin azalma eğilimine girmesi nedeniyle Alman ekonomisi için sorunların önümüzdeki aylarda da devam edeceği belirtildi.

Rapora göre, Temmuz ayında 50.9 olan ve hizmet ve imalat sektörlerini kapsayan bileşik endeks değeri Ağustos ayında 51.7’ye yükseldi. Temmuz ayında 54.5 olan hizmetler sektöründeki endeks değeri ise, Ağustos ayında 54.8 olarak gerçekleşti. Rakamların da gösterdiği üzere, yavaşlayan imalat sektörünün yarattığı açık, bir kez daha hizmet sektörünün gösterdiği olumlu performans ile kapatılmış oldu.

Ancak rapordaki en dikkat çekici nokta, piyasa moralinin artık hizmetler sektöründe de erozyona uğramakta olduğuna ilişkin tespitti. IHS Markit analistleri, imalat sektöründeki resesyonun hizmet sektörüne de yayılmakta olduğuna ilişkin bir takım işaretler gelmesi nedeniyle, piyasa aktörleri arasında endişenin artmakta ve güvenin azalmakta olduğuna dikkat çektiler.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü