Almanya’da Hükûmet Otomotiv Sektöründeki Firmaların Özkaynaklarını Destekleyici Adımlar Atmayı Planlıyor

10 Eylül 2020

Almanya Başbakanı Merkel ve hükûmet yetkilileri ile ülkedeki otomotiv sanayicilerinin temsilcileri sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere 7 Eylül 2020 Salı günü bir video konferans aracılığı ile bir araya geldiler. Toplantı neticesinde tarafların otomotiv sanayinde özellikle tedarikçi konumunda olan şirketlerin özkaynaklarının güçlendirilmesi yönünde adımlar atılması konusunda fikir birliğine vardıkları öğrenildi.

Başbakan Merkel’in ve otomotiv sanayindeki şirket patronlarının bizzat katıldıkları ve iki saat süren toplantıda tarafların sektörün içinde bulunduğu ekonomik ve yapısal sorunlar üzerinde fikir birliği etmelerine karşın, her hangi bir somut karara varamadıkları belirtiliyor.

Öte yandan hükûmet sözcüsü Steffen Seibert toplantı sonrası yaptığı açıklamada, oluşturulan çalışma gruplarının salgın nedeniyle düşük talep baskısı altında olan zor durumdaki şirketlere yardımcı olmak için çeşitli formüller üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

Seibert, çalışma gruplarının öncelikli olarak otomotiv şirketlerinin ve özellikle tedarikçi firmaların özkaynaklarını güçlendirmek için piyasa ekonomisinin koşullarıyla uyumlu formüller üretmek üzerinde duracaklarını belirtti.

Yaklaşık 832 bin kişiye istihdam sağlayan Almanya’nın otomotiv sektörünü desteklemek amacıyla hükûmet tarafından hali hazırda bir teşvik paketi yürürlüğe koyulmuştu. Almanya’da otomotiv sektörü henüz salgın süreci başlamadan önce de bazı firmaların dizel emisyon skandalları ve benzeri problemler nedeniyle sıkıntılı günler geçirmekteydi.

Hükûmet ile sektör temsilcileri arasındaki bu toplantılar aslında aylardır belli aralıklarla devam ediyordu. Fakat bugünkü toplantı da dahil olmak üzere, bugüne kadar çok fazla somut ve net uygulamalar üzerinde bir fikir birliğine varılamadı. Bir sonraki toplantının ise önümüzdeki Kasım ayında yapılması planlanıyor.

Alman hükûmeti bugüne kadar otomotiv sektörüne bir kaç milyar avro teşvik paketi ayırmış olmakla birlikte, bu yardımların daha çok elektrikli araçların satışlarını artırıcı yönde kullanıldığı fakat otomotiv şirketlerinin fosil yakıtlı araç satışlarına da hurda teşviki istemelerine karşın, hükûmetin buna olumlu bakmadığı biliniyor.

Öte yandan Alman otomotiv firmaları Volkswagen ve Daimler’in piyasanın anlık durumu hakkında yaptıkları bir açıklamada, karantinanın gevşemesi ile birlikte müşterilerin otomobil bayileri ve galerilere tekrar gelmeye başladıkları ve Avrupa ve Çin piyasalarında talebin tekrar yavaş yavaş artış göstermeye başladığı ifade edildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü