Almanya’da İmalat Sanayisi Siparişleri Şubat Ayı’nda da Düşmeye Devam Etti

05 Nisan 2019
Almanya’da Şubat ayı imalat sanayisi siparişleri son iki yılın en sert düşüşünü yaşadı. Yurtdışı taleplerindeki azalmaya bağlı olarak gerçekleşen bu düşüş, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’nın yeni yıla kötü bir başlangıç yaptığı şeklinde yorumlanarak, endişelere neden oldu.
Ekonomi Bakanlığı’nın dün (4 Nisan 2019) açıkladığı verilere göre, Alman mallarına yönelik satış kontratlarında %4,2 oranında düşüş kaydedildi. İmalat sanayisi kontratları geçtiğimiz Ocak ayında da %2,1 düşüş göstermişti.
ING Bank ekonomistlerinden Carsten Brzeski’ye göre, önceki tahminlerde %0,3 lük bir artış beklenmesine rağmen, bu derece sert bir düşüşün gerçekleşmiş olması ilgili çevreler açısından çok şaşırtıcı ve beklenmedik bir gelişme olarak karşılandı ve bu çarpıcı tablonun yaşanmasında Brexit konusundaki endişeler ve küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler rol oynadı.
Son zamanlarda imalat sanayisinde gözlemlenen bu zafiyet belirtileri, zaten daralmakta olan küresel ekonomi, uluslararası ticari anlaşmazlıklar ve Brexit’in anlaşmasız gerçekleşme ihtimali gibi olumsuz etkilerin baskısı altında olan Alman ekonomisinin geleceğine ilişkin endişeleri daha da artırıyor.
Yurtdışı taleplerin azlığı nedeniyle, önümüzdeki dönemde de sanayi üretiminin bir müddet daha  düşük seyretmeye devam etmesinin beklendiği ifade edilen Ekonomi Bakanlığı’na ait açıklamada, Şubat ayında AB dışı siparişlerin %7,9 AB içinden gelen siparişlerin ise %2,9 düşüş kaydederek, toplam düşüşün %6 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi. Aynı dönemde iç piyasa siparişlerindeki düşüş ise %1,6 olarak gerçekleşti.
Öte yandan bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre, Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitüleri tarafından daha önce %1,9 olarak paylaşılan 2019 yılı büyüme tahminin, %0,8 olarak revize edildiği öğrenildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü