Almanya’da İmalat Sektöründeki Daralma Kasım Ayında Yavaşladı

02 Aralık 2019

IHS Markit tarafından hazırlanan Kasım ayı Almanya satın alma yöneticileri endeksi bugün (2 Aralık 2019) açıklandı. Büyük ölçüde ihracata dayanan ve uzun süredir zor günler geçirmekte olan Alman imalat sanayindeki daralma sürecinin hız kesmeye devam ettiği belirtilen raporda, sektördeki firmaların ekonominin geleceğine ilişkin bakışlarının pozitife dönmeye başladığı belirtildi.

Alman ekonomisinin yaklaşık beşte birini teşkil eden imalat sanayi sektöründe Kasım ayı sonu itibarıyla endeksin 44.1 puana yükselerek son beş ayın ortalamasının üzerine çıktığı açıklandı. Mevcut sonuç, ayın bitiminden önce yapılan flaş endeks araştırmasında elde edilen 43.8 puandan yüksek olmakla birlikte, ekonomideki büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran 50.0 medyan noktasının halen bir hayli gerisinde bulunuyor. Almanya’da imalat sektörünün performansı son on bir aydır 50.0 puanın altında seyrediyor.

IHS Markit’in baş ekonomistlerinden olan Phil Smith yaptığı açıklamada, endeksteki geleceğe dönük göstergelerde az da olsa iyileşme gözlemlediklerini belirterek, yeni siparişlerdeki azalma ivmesinin yavaşlamaya başladığını ve sektör yöneticilerinin üretim konusundaki beklentilerinin pozitife döndüğünü söyledi. Beklentilerde iyimserlik olmakta birlikte, kapasite kullanımlarının hala düşük olduğunu belirten Smith, bu nedenle sektör yöneticilerinin tasarruf ve kemer sıkma politikalarına devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Smith ayrıca, imalat sektöründe yaşanan sıkıntının yılsonunda bir şekilde Alman ekonomisine kümülatif etkisinin negatif olacağını, imalat sanayindeki istihdam kaybının da dolaylı olarak ekonomideki diğer sektörleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Raporda ayrıca küresel ekonomik şartların olumsuzluğundan dolayı ihracat kaybına uğrayan Alman ekonomisinin büyüme devinimini ancak yurtiçi faaliyetler ile sürdürmesinin mümkün olabileceğini, bu nedenden dolayı da ekonominin istihdam azalmasına bağlı risklere daha açık hale gelmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü