Almanya’da İmalat Sektöründeki Resesyon Derinleşiyor

29 Temmuz 2019

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu IHS Markit, Almanya’ya ilişkin Temmuz Ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksinin (PMI) sonuçlarını bugün (24 Temmuz 2019) açıkladı. Araştırmada imalat sektörü performansının Temmuz ayında da hızla düşmeye devam ederek, son yedi yılın en düşük seviyelerine gerilediği görüldü.

Alman ekonomisinin yaklaşık üçte ikilik kısmını temsil eden ve imalat ile birlikte hizmet sektörünü de kapsayan kompozit PMI endeksi, Temmuz ayında 51.4 olarak gerçekleşti. Haziran ayındaki endeks ise 52.6 olarak gerçekleşmişti.

İmalat ve hizmet sektörlerinin bileşiminden oluşan endeksin düşmesine neden olan faktörün imalat sektörü olduğu ve geçen ay 45.0 olarak gerçekleşen imalat sektörü PMI değerinin, Temmuz ayında daha da azalarak 43.1 seviyesine gerilediği açıklandı. Bu değerin 2012 yılı Temmuz ayından bu yana imalat sektöründe kaydedilen en düşük değer olması dikkat çekti.

IHS Markit ekonomistlerinin analizlerinde, imalat sektörünü olumsuz etkileyen en önemli faktörün otomobil sanayii olduğu, ihracata bağımlı olan otomotiv sektörünün yurtdışı taleplerin son on yılın en düşük seviyelerinde olması nedeniyle zor bir dönemden geçtiği belirtildi.

Araştırmadaki rakamlar ve diğer ekonomik verilerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, Almanya’da gayri safi yurtiçi hasılanın yılın ikinci ve üçüncü çeyrek dönemlerinde azaldığına dikkat çeken ekonomistler, bu durumun teknik anlamda bir resesyon olarak adlandırılabileceğini belirttiler.

Araştırmanın bir diğer sonucuna göre ise, imalat sektöründe yaşanan sıkıntının diğer sektörlere çok fazla sirayet etmediği belirtildi. Ekonomistler, iç pazardaki tüketim harcamalarının ve özellikle hizmet sektörünün canlılığını kaybetmemesi nedeniyle bir nevi tampon görevi yaptığını vurgulayarak, bu sayede ekonomik büyümenin az da olsa devam ettirilebildiğini sözlerine eklediler.

Kaynak: Reuter web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü