Almanya’da İş Dünyası Moral Endeksi Ağustos Ayında da Azalmaya Devam Etti

25 Ağustos 2021

Ifo Enstitüsü tarafından 25 Ağustos Çarşamba günü yayınlanan bir araştırma raporunda Almanya’da iş dünyası moral endeksinin Temmuz ayından sonra Ağustos ayında da azalmaya devam ettiği bildirildi. Virüs salgınının tekrar piyasaları tehdit edici bir pozisyon alması ve tedarik zincirlerindeki sıkışıklıkların düzelmemesi, moral düşüklüğünün iki temel nedeni olarak gösterildi.

Ifo Almanya iş dünyası moral endeksi, Ağustos ayında 99,4 puan olarak gerçekleşti. Reuters tarafından bu konuda daha önce analistler arasında yapılan anketin medyan ortalaması ise 100,4 puan olarak tahmin edilmişti. Yine Ifo tarafından Almanya’da Temmuz ayında ölçülen moral endeksi ise 100,7 puan olarak gerçekleşmişti.

Ifo Başkanı Clemens Fuest rapor ile ilgili yaptığı açıklamada, Alman iş dünyasının tekrar karamsar bir ruh haline girmekte olduğunu gözlemlediklerini ve özellikle imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu ara malların tedarikinde yaşanan sıkıntıların ve artmaya devam eden vaka sayılarının endişe yarattığını söyledi.

Ifo ekonomistlerinden Klaus Wohlrabe de, Reuters Ajansı’na verdiği beyanatta, özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalarda önümüzdeki sonbahar ayları için artan bir endişe tespit edildiğini ve sektörü temsil eden firmaların %70’inin tedarik sıkıntılarından yakındığını belirtti.

Daha önce Almanya İstatistik Ofisi’nin yayınladığı verilerde de Temmuz ayında Çin’e yapılan ihracat miktarının son bir yıldır ilk kez azalarak, %3.9’luk bir kayıpla 8,4 milyar avroya gerilediği görülmüştü.

ING ekonomistlerinden Carsten Brzesk ise, Ifo’nun yayınladığı verilerin Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısında ivme kaybedeceğini ortaya koyduğunu belirterek, salgının yarattığı krizin öncesindeki ekonomik seviyelere bu yılın sonunda ulaşılamayacağını ve ekonomik toparlanmanın 2022 yılına sarkacağını söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü