Almanya’da Kapasite Tahsis İhaleleri Sonuçlandı

15 Ekim 2020

Almanya’da yeni rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları için düzenlenen ve son başvuru tarihi 1 Eylül 2020 olan kapasite tahsis ihaleleri sonuçlandı.
 
Almanya Federal Ağ İdaresi (Bundesnetzagentur) BNetzA tarafından yapılan açıklamadaki bilgilere göre yarışmada rüzgâr enerjisi yatırımları için ayrılan 367 MW kapasite hakkı için toplam kurulu güçleri 310 MW gücünde olabilecek proje için başvuru yapıldı. Değerlendirme sonunda toplam kurulu güçleri 284 MW olacak 22 proje için kapasite tahsisi yapıldı. Rüzgâr enerjisi yatırımcılarının yarışmada teklif ettikleri en düşük fiyat Megavat-saat (MWh) başına 6,17 Avro, en yüksek fiyat ise 6,2 Avro oldu.
 
Güneş enerjisi alanında ise 257 MW kapasite hakkı için düzenlenen yarışmaya 657 MW’lık teklif geldi. Değerlendirme sonunda 75 güneş enerjisi projesi için 258 MW kapasite tahsis edildi. Yatırım hakkı kazanan güneş enerjisi projeleri için teklif edilen fiyatlar 4,80 Avro/MWh ile 5,39 Avro/MWh olarak değişti.
 
Aynı ihale süreci kapsamında ülkenin teknolojiden bağımsız, hibrit ve depolama gibi yenilikçi teknolojileri içeren ilk ihalesi de gerçekleşti. 650 MW kapasite üst sınırı ile açılan yarışmaya toplam kurulu güçleri 1.095 MW olabilecek 133 proje için başvuru yapılırken, toplam kurulu güçleri 677 MW olabilecek 73 proje kapasite tahsis hakkı kazandı.
 
Açıklamaya göre kapasitenin 283 MW’lık bölümü yalnızca güneş enerjisine dayalı 45 projeye tahsis edildi. 394 MW’lık bölüm ise ikincil kaynak veya depolama teknolojileri içeren 28 projeye sağlanırken, bu projelerden yalnızca biri güneş enerjisi teknolojisi içermeyecek.
 
Kazanan projelerden yenilikçi teknolojilere sahip olanlar ortalama piyasa fiyatına ilave olarak kilovat-saat (kWh) başına 1,94 ila 5,52 Avro-sent değişen tutarlarda, yalnızca güneş enerjisine dayalı projeler ise 3 Avro-sent ile 9,6 Avro-sent arasında değişen tutarlarda alım garantisi sağladılar.
 
Kaynak: yesilekonomi.com web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü