Almanya’da Mart Ayı Sanayi Üretiminde Rekor Düşüş

07 Mayıs 2020

Merkezi Münih’te olan Ekonomik Araştırma Enstitüsü Ifo tarafından bugün (7 Mayıs 2020) açıklanan verilere göre, Almanya’da Mart ayında sanayi üretimi son 29 yılın en hızlı düşüşünü kaydederek %9.2 oranında geriledi.

Almanya’nın en büyük ihracat kalemi olan ve 800 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv sanayinin ise Mart ayında %31.1 daraldığı bildirildi.

Reuters tarafından daha önce ekonomistler arasında yapılan ankette sanayi üretiminin Mart ayında %7.5 azalacağı tahmin edilmişti.

Özellikle yurtdışından gelen taleplerin sert bir şekilde düşmesine bağlı olarak, ihracata dayalı imalat sektörü mevcut durumdan en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geldi. İhracata dayalı imalat sektöründeki daralma %11.6’ya ulaşırken, sektördeki sermaye malları da %16.5 oranında azaldı.

Araştırma sonuçlarında göreceli olarak en iyi durumda olan sektörün ise inşaat sektörü olduğu görüldü. İnşaat faaliyetlerinin Mart ayında %2 oranında arttığı bildirildi.

Salgın tedbirleri çerçevesinde fabrika ve sanayi tesislerinin birçoğunun geçtiğimiz ay boyunca kapalı kaldığı Almanya’da, Nisan ayı verilerinin daha da olumsuz gelebileceği tahmin ediliyor.
 
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü