Almanya’da Ocak Ayında Sanayi Siparişleri %5.5 Arttı

06 Mart 2020

Almanya Federal İstatistik Dairesi tarafından bugün (6 Mart 2020) yayınlanan verilere göre Ocak ayında sanayi siparişlerinin bir önceki aya kıyasla %5.5 arttığı açıklandı. Özellikle havacılık ve uzay sanayinde ve makine mühendisliği sektörlerindeki fabrika siparişlerinde büyük oranlarda artış kaydedildiği belirtildi. %5.5’luk artışın 2014 yılı Temmuz ayından bu yana kaydedilen en büyük artış olduğu belirtildi.

LBBW Bank ekonomistlerinden Jens-Oliver Nicklash, konuya ilişkin Reuters’e verdiği demeçte, siparişlerdeki artışın bir kısmının geçen yılsonundaki tatil dönemlerinin mevsimsel etkiler ayarlamasının dışında kalan kısımlarında biriken siparişlerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Ayrıca söz konusu artış her ne kadar koronavirüs salgın haberlerinin öncesindeki bir dönemde gerçekleşmiş olsa da, bunun Alman ekonomisi açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu ve finansal piyasaların tansiyonunu düşük tutmaya da yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Vaka sayısı dört yüze ulaşan Almanya’da korona virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri her geçen gün artmaya devam ediyor. Birçok uluslararası fuarın iptal edildiği Almanya’da özellikle otel ve konaklama sektörleri ve taşımacılık şirketleri salgından en olumsuz etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ortak bir açıklama yaparak, salgının ekonomi üzerindeki etkilerini en aza indirmek için hükümetin gereken her türlü tedbiri almaya hazır olduğunu belirttiler. Ayrıca önümüzdeki Pazar günü Bakanlar Kurulu’nun da virüs salgını ve ekonomiye etkileri ile ilgili ek tedbirleri görüşmek üzere toplanacağı bildirildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü