Almanya’da Otomobil Satışları Son 30 Yılın En Düşük Seviyelerine Geriledi

03 Temmuz 2020

3 Temmuz 2020 tarihli Tagesspiegel gazetesinin Almanya Motorlu Araç Üreticileri Birliği’ne (VDIK) dayandırdığı haberinde, Haziran ayında Almanya’da yeni otomobil satışlarının %40 oranında azaldığı bildirildi.

VDIK Başkanı Reinhard Zirpel gazeteye yaptığı açıklamada, Haziran ayında toplam 220,000 adet yeni aracın trafiğe çıkış yaptığını ve takvim etkisinden arındırılmış halde geçen yılın Haziran ayı ile kıyaslandığında yeni otomobil satışlarının %40 azaldığını belirtti.

Yanmalı motor teknolojisinden yeni nesil elektrikli ve hibrit araçlara geçiş sürecinin sancılarını yaşamakta olan ve geçtiğimiz yıllarda emisyon skandalları ile çalkalanan Alman otomotiv sanayisinin şimdi de koronavirüs salgının yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle zor günler geçirdiği ve satış rakamlarının son otuz yılın en düşük seviyelerine doğru yaklaştığı belirtiliyor.
Reinhard Zirpel, 2020 yılsonu itibarıyla yeni otomobil satışlarının %20 azalarak 2.8 milyon adette kalacağını tahmin ettiklerini belirtti. Zirpel otomobil satışlarının 1989 yılından bu yana ilk kez bu seviyelere gerilediğine dikkat çekti. Yılbaşından Haziran ayı sonuna kadar olan kümülatif satış kaybının %35 olduğunu söyleyen Zirpel, yıl sonundaki kaybın %20 ile sınırlı kalabilmesi için de yılın ikinci döneminde güçlü bir ekonomik toparlanmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Öte yandan VDIK tarafından açıklanan diğer verilerde ise elektrikli araçlara olan talebin yılbaşından bu yana %90 aratarak 90 bin adede ulaştığı bildirildi. Bu araçların yaklaşık yarısının tamamen elektrikli olduğu, çoğunluğunu ise hibrit araçların oluşturduğu öğrenildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü