Almanya’da PMI Endeksi Altı Yıl Sonra İlk Kez 50 Puanın Altına İndi

23 Eylül 2019

IHS Markit Danışmanlık Şirketi tarafından yapılan Eylül ayına ait Almanya satın alma yöneticileri endeksi sonuçları bugün (23 Eylül 2019) yayınlandı.

İmalat sektöründe yaşanan resesyonun hızla derinleşmekte olduğunu ortaya koyan sonuçlara göre, hizmet sektörünün de artık ivmesini kaybettiği ve özel sektöre ait ticari faaliyetlerin son altı buçuk yıldır ilk kez daralma trendine girdiği görüldü.

Araştırmada, imalat ve hizmetler sektörünü birlikte değerlendiren ve ülke ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini kapsayan bileşik satın alma yöneticileri endeksinin 49.1’e gerilediği dikkat çekti. Endeksin Ağustos ayı değeri ise 51.7 idi. PMI endeksi en son Nisan 2013 tarihinde 50’nin altında kalmıştı.

Sadece imalat sektörünü değerlendirmeye alan alt endeks değeri ise 41.4 olarak gerçekleşti. Bu rakam son on yılın en düşük değeri olarak kayda geçti. Öte yandan, bugüne kadar hep imalat sektörünün kötü performansını dengeleyen bir işlev görmüş olan hizmetler sektörünün de ivme kaybetmesi ve 54.8’den 52.5’a gerilemesi dikkat çekti.

Ticaret savaşları ve Avrupa ölçeğinde özellikle otomotiv sektörünü neredeyse felç eden Brexit belirsizliği gibi faktörler nedeniyle, fabrika siparişlerinin 2009 krizinden bu yana en düşük seviyelerde seyrettiği belirtiliyor.
 

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü