Almanya’da Sanayi Siparişleri Ağustos Ayında Beklentilerin Üzerinde Artış Kaydetti

06 Ekim 2020

Almanya’da sanayi siparişlerinin Ağustos ayında beklentilerin de üzerine geçerek, %4.5 oranında arttığı bildirildi. Koronavirüs salgının yarattığı ekonomik şokun ardından gelen bu olumlu veri, Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya’nın üçüncü çeyrekte toparlanacağına ilişkin umutları da güçlendirdi.

Federal İstatistik Ofisi tarafından 6 Ekim 2020 Salı günü yapılan açıklamada, söz konusu artışın Euro Bölgesi ülkelerinden gelen talep artışına bağlı olarak gerçekleştiği ve Bölgede faaliyet gösteren şirketlerin kriz öncesindeki ekonomik seviyeleri tekrar yakalama yolunda ilerleme kaydetmekte olduklarına ilişkin bir işaret olarak değerlendirilebileceği belirtildi.

Ekonomi Bakanlığından da, “Sanayi üretimindeki yeni siparişlerin yükselişe geçmesi süreci, memnun edici bir ivme ile devam etmektedir” şeklinde bir açıklama yapıldı.

İstatistik Ofisi yetkililerinin verdiği beyanatta ise sanayi siparişlerinin şu anda karantina tedbirlerinin henüz başlamamış olduğu Şubat ayındaki seviyenin sadece %3.6 gerisinde olduğu belirtildi.

Bu verilerin ekonomistler tarafından da memnuniyetle karşılandığı, fakat Avrupa genelinde vaka sayılarının tekrar artışa geçmesinin göz ardı edilemeyeceğini ve ekonomik parametrelerin tekrar gerileme riskinin halen gündemde olduğuna da dikkat çektikleri belirtiliyor.

Almanya’da geçen hafta yayınlanan resmi verilere göre, Ağustos ayında perakende satışlarda da beklenenin üzerinde bir artış kaydedilmiş olması ve işsizlik oranlarının da bir miktar daha azalması, hane halkı harcamalarının artarak ekonominin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olacağı yolundaki umutları güçlendirmişti.

İstatistik Ofisinin açıkladığı verilere göre, yurt dışından gelen yeni siparişler özellikle Euro Bölgesinin siparişlerinin %14.6 artmasıyla birlikte, Ağustos ayında toplamda %6.5 oranında arttı.

Alman ekonomisi karantinanın gevşetilmesi ve çok büyük meblağlarda farklı teşvik ve kurtarma paketlerinin devreye sokulmasıyla birlikte, yılın üçüncü çeyreğinde güçlü bir iyileşme sürecine girdi. Ancak vaka sayılarında tekrar artışlar kaydedilmesi, ekonominin tekrar yavaşlayabileceği endişelerini canlı tutmaya devam ediyor.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, sanayi tesislerinde ikinci bir kapatma sürecinin yaşanmasını mutlaka engellemek zorunda olduklarına ilişkin uyarıda bulunmuştu.

Öte yandan Ifo Enstitüsünün de Almanya’da sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte %6.6 artacağını, ardından dördüncü çeyrekte bu artışın %2.8’e doğru yavaşlamasını öngördüğü öğrenildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü