Almanya’da Sanayi Siparişleri İkinci Çeyrekte Düzelme Gösterdi

06 Ağustos 2019

Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Haziran ayında sanayi siparişlerinde beklenenin üzerinde bir artış kaydedildiği belirtildi. Bakanlıkça yapılan değerlendirmede, artış gösteren sipariş kalemlerinin çoğunlukla yüksek fiyatlı ürünler olduğu vurgulanarak, bu iyileşme her ne kadar umut verici olsa da, bunun yeni bir yükseliş trendinin başlangıcı olarak adlandırmak için henüz erken olduğu yorumu yapıldı.

Açıklanan verilerde, sanayi sektöründe alınan sipariş ve kontratlar toplamının Ağustos 2017 tarihinden bu yana ilk kez bu oranda bir sıçrama yaparak, bir önceki aya göre %2,5 artış kaydettiği belirtildi. Sipariş artışındaki en büyük payın ise, %8,6 artış gösteren Euro Bölgesi dışından gelen taleplere ait olduğu belirtildi.

Öte yandan, yurtiçi sanayi siparişlerinin ise %1 oranında azaldığı, ikinci çeyrek itibarıyla sanayi siparişlerindeki aşağı yönlü trendin zayıflamış olmasına rağmen, piyasadaki güven göstergelerine bakıldığında henüz yukarı yönlü bir dönüş eğilimine işaret etmediği açıklandı. Sanayi sektöründeki yurtiçi siparişlerin azalmış olması ise bazı ekonomistler tarafından resesyon olarak yorumlandı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü