Almanya’da Sanayi Siparişleri Ocak Ayında İhracat Odaklı Artış Kaydetti

05 Mart 2021

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından 5 Mart Cuma günü yayınlanan resmi verilere göre, sanayi ürünlerine olan güçlü dış talebe bağlı olarak, sanayi siparişlerinin Ocak ayında beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiği bildirildi.

Resmi verilere göre Ocak ayında sanayi sektöründeki siparişler mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle %1,4 oranında arttı. Reuters Ajansı’nın ekonomistler arasında yaptığı anketteki medyan tahmin ise %0,7 artış yönünde şekillenmişti. Aralık ayındaki sanayi siparişleri ise, revize edilmiş haliyle %2,2 oranında azalmıştı.

Ocak ayındaki sanayi siparişlerinin detayına bakıldığında, yurtdışından gelen siparişlerin %4,2 arttığı, yurtiçi siparişlerin ise %2,6 oranında azaldığı görüldü. Avro Bölgesinden gelen siparişler %3,9 artarken, diğer ülkelerden gelen siparişlerdeki artış ise %4,4 oldu.

Geçtiğimiz Pazartesi günü açıklanan bir özel araştırmanın sonuçlarına göre, Şubat ayında özellikle Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin artması sonucunda, Almanya’da fabrika faaliyetlerinin büyük oranda artış gösterdiği ve ekonominin geleceği açısından iyimser beklentilerin artmasına neden olduğu belirtilmişti.

Öte yandan, Kasım ayında başlayan ve Aralık ayının ortasında daha da sıkılaştırılan kapanma önlemleri nedeniyle iç piyasadaki özel tüketim harcamalarının gerilemeye devam ettiği bildirildi.

Alman ekonomisi güçlü ihracat performansı ve inşaat faaliyetlerine bağlı olarak, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde %0,3 oranında büyümüş, fakat hem yurt içinde hem de yurtdışında sıkılaşan salgın tedbirleri ekonomideki belirsizliklerin devam etmesine neden olmuştu.

Almanya’nın yeniden açılma ve normale dönme programının kademeli ve şartlara bağlı bir şekilde gerçekleşeceğinin açıklanması, tüketici harcamalarının Mart ayında artışa geçebileceği yönündeki ümitleri bir hayli zayıflattığı belirtiliyor. Böylesi bir durumda, 2021 yılının birinci çeyreğinin de güçlü ekonomik verilerle kapanması beklenmiyor. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü