Almanya’da Sanayi Üretimi Arttı Ancak İhracat Düşmeye Devam Ediyor

10 Ocak 2020

Almanya İstatistik Enstitüsü tarafından dün (9 Ocak 2020) açıklanan verilerde, Kasım ayında sanayi üretiminin bir önceki aya göre %1.1 oranında arttığı bildirildi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen bu artış, son on sekiz ayın en yüksek artış oranı olarak kayıtlara geçti. İmalat ve inşaat sektörlerindeki canlanmaya bağlı olan bu artış her ne kadar umut verici olarak değerlendirilse de, ihracat rakamlarının düşmeye devam etmekte olduğuna dikkat çekildi.

Enstitü tarafından açıklanan diğer verilerde, Kasım ayında aylık bazda ihracatın %2.3, ithalatın ise %0.5 oranlarında azalarak, dış ticaret fazlasını 18.3 milyar Euro seviyesine çektiği belirtildi. Almanya’da imalat sanayinin ihracata dayalı olduğuna dikkat çeken ekonomistler, bu nedenle sanayi sektörü üzerindeki kara bulutların dağıldığını söyleyebilmek için henüz erken olduğu yorumunu yapıyorlar.

Almanya’da imalat sektöründe faaliyet gösteren şirketler, yurtdışı taleplerdeki daralma ve Brexit nedeniyle oluşan ticari belirsizlikler gibi temel sorunlarla boğuşmaya devam ediyorlar. Ayrıca otomotiv sektörü de karbon salınımına ilişkin yeni AB standartlarına uyum sağlamak ve üretimlerinin ağırlıklı bölümünü yeni nesil elektrikli araçlara dönüştürebilmek amacıyla önemli bir değişim sürecinden geçiyorlar.

Hizmet ve inşaat sektörlerinin iyi performans göstermesi ve tüketim harcamalarının azalmaması gibi etmenlerin Alman ekonomisini yılın son çeyreğinde de resesyonun dışında tutacağını belirten ekonomistler, imalat sektöründe yaşanan sıkıntıların ise 2020 yılı boyunca devam edebileceğine dikkat çektiler.

Almanya İstatistik Enstitüsünün 2019 yılı GSYİH verilerini 15 Ocak tarihinde açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü