Almanya’da Sanayi Üretimi Mayıs Ayında Az Miktarda Artış Gösterdi

02 Haziran 2022

S&P Global tarafından hazırlanan Almanya Mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri 1 Haziran Çarşamba günü kamu oyu ile paylaşıldı.

Açıklanan verilere göre, Mayıs ayında sanayi üretiminde az bir miktar artış kaydedildi. Fabrikalarda önceden alınan ve yetiştirilemeyen birikmiş siparişler bulunması, personel sayısının bir miktar arttırılmış olması ve hammadde tedarikindeki göreceli rahatlamaların söz konusu üretim artışında etkili olduğu bildirildi.

Alman ekonomisinin yaklaşık %20’sini oluşturan imalat sektörüne ilişkin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 54,8 puan olarak gerçekleşti.

Araştırmada yer alan hususlarda, tedarik zincirlerindeki tıkanmaların Almanya’daki fabrikaların çoğunluğunu hala olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtilerek, Nisan ayında daralma trendine giren yeni sipariş miktarlarının ise Mayıs ayında da aynı seyri takip ettiğine dikkat çekildi.

Mayıs ayında üretimin artması ve yeni siparişlerin de azalması nedeniyle bekleyen sipariş miktarlarında da azalma olduğu bildirildi.

S&P Global Ekonomi Departmanı Direktör Yardımcısı Phil Smith, Ukrayna’daki savaş, Çin’deki kapanmalar ve enflasyon nedeniyle imalat sektörünün hitap ettiği pazarda ciddi bir talep azlığı sorunu ile karşı karşıya kalındığını söyledi.

Buna karşın, sanayi üretiminin halen piyasa talebinin bir miktar altında seyrettiğini belirten Smith, bekleyen siparişlerdeki azalmanın, arz ile talep arasındaki farkın kapanmakta olduğuna dair bir gösterge olduğunu söyledi.

Yakın vadede imalat sektörü firmalarının içinde bulundukları piyasa şartlarının hem arz hem de talep yönü itibarıyla zorlayıcı bir nitelikte olduğuna işaret eden Phil Smith, firmaların da bu durumun farkında olduklarını ve sektördeki ticari güven endeksinin son iki yılın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü