Almanya’da Sanayi Üretimi Nisan Ayında %17.9 Oranında Daraldı

09 Haziran 2020

Almanya İstatistik Ofisi tarafından dün (8 Haziran 2020) açıklanan verilerde pandemi koşullarına bağlı olarak Nisan ayında sanayi üretiminin rekor seviyede azaldığı bildirildi.

İstatistik Ofisinin yayınladığı resmi verilere göre sanayi üretimi Nisan ayında aylık bazda %17.9 geriledi. Reuters ajansı tarafından daha önce bu konuda ekonomistler arasında yapılan bir ankette ise, sanayi üretiminin Nisan ayında %16 azalacağı tahmin edilmişti.

En keskin düşüş %35.3 ile sermaye malları imal eden fabrikaların üretiminde yaşandı. Buna ek olarak, enerji sektöründeki üretim %7.2 oranında düşerken, inşaat sektöründeki üretimin ise %4.1 oranında daraldığı bildirildi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, Nisan ayının tamamının karantina tedbirlerinin etkisi altında geçtiğine dikkat çekilerek, Mayıs ayından itibaren tedbirlerin gevşemesi ile birlikte dip noktadan çıkışın başladığı ve özellikle otomotiv sektöründe üretimin yeniden başlaması ile birlikte ekonominin düzelme sürecine girmekte olduğu belirtildi.

Öte yandan VP Bank Group ekonomistlerinden Thomas Gitzel, 2020 yılında Almanya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının büyük ihtimalle %10’dan fazla daralacağını tahmin ettiklerini belirterek, Alman ekonomisinin savaş yılları hariç hiçbir dönemde bu denli küçülmemiş olduğuna dikkat çekti.

Alman hükümet yetkilileri ise verdikleri çeşitli demeçlerde, dağıtılan teşviklerin etkisiyle ekonominin yılın ikinci yarısında daha iyiye gideceğini ve yılsonu itibarıyla GSYİH’deki daralmanın %6.3’ten fazla olmayacağını savunuyorlar.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir. 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü