Almanya’da Sanayi Üretiminin Ağustos Ayında Tekrar Azalması Endişe Yarattı

08 Ekim 2020

Almanya’da sanayi üretiminin üç aylık güçlü bir artış seyrinin ardından, Ağustos ayında yönünü tekrar aşağı çevirdiği bildirildi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından 7 Ekim 2020 Çarşamba günü yapılan açıklamada, sanayi üretiminin Ağustos ayında %0.2 azaldığı belirtildi. Sanayi üretimi Haziran ayında %9.3 oranındaki güçlü bir sıçramanın ardından Temmuz ayında da %1.4 artış kaydetmişti. Reuters anketinde ise Ağustos ayında sanayi üretiminin %1.5 artacağı öngörülmüştü.

Fabrikalarda hem sermaye malları hem de tüketim malları üretimlerinin azaldığı, özellikle motorlu araç üretiminde sert düşüş kaydedildiği belirtildi.

Capital Economics danışmanlık firması ekonomistlerinden Andrew Kenningham otomobil üretiminde gerçekleşen düşüşün bir kısmının bu sene otomobil üreticilerinin çoğunluğunun yaz tatili uygulamasını Ağustos ayına kaydırması nedeniyle yaşandığını belirtti. Bunun bir seferlik bir etki olduğunu düşündüğünü söyleyen Kenningham, sanayi siparişlerinin artmakta olduğunu ve piyasa moralini ölçen anket sonuçlarının da olumlu geldiğini düşündüğümüzde, üretimin önümüzdeki aylarda yavaş bir seyirle de olsa tekrar yükselmeye başlamasını öngördüğünü belirtti.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada ise şu anda sanayi üretim miktarının, krizden önceki 2019 yılının son çeyreğinde kaydedilen seviyenin yaklaşık %90’nına yakın olduğu belirtildi.

Açıklamada, “ekonomik iyileşme her ne kadar Ağustos ayında küçük bir gerileme gösterse de, Nisan ayında karantina tedbirlerinin gevşetilmeye başlanması ile birlikte, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında güçlü bir toparlanma performansı ortaya koyulmuştur” denildi.

Öte yandan Ifo Enstitüsünün Almanya’da sanayi üretiminin üçüncü çeyrekte %6.6 artmasını, dördüncü çeyrekte ise büyümenin %2.8’e doğru yavaşlamasını öngördüğü bildirildi.

Alman hükümetinin resmi öngörülerinde de, ekonominin bu yıl takvim etkisinden arındırılmış şekilde %6.1 küçülmesinin, gelecek yıl ise %4.4 oranında büyümesinin beklendiği ifade edildi. Bu durumda Alman ekonomisinin 2022 yılından önce kriz öncesi seviyelere dönmesi beklenmiyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü